Home VestiEkonomija Paušalcima sledeće nedelje rešenja o poreskim obavezama za 2021. godinu u poresko sanduče

Paušalcima sledeće nedelje rešenja o poreskim obavezama za 2021. godinu u poresko sanduče

by bifadmin

Poreska uprava će tokom naredne nedelje od 18. do 25. januara svim preduzetnicima- paušalcima dostaviti elektronska rešenja o utvrđenim poreskim obavezama za 2021. godinu, saopšteno je iz Poreske uprave.

„Poreska uprava izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2021. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji se paušalno oporezuju. Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2021. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP), dodeljen za 2021. godinu“, navodi se u saopštenju.
Novoosnovani preduzetnici – paušalci u roku od 48 sati od registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobijaju rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave.

Sistem paušalnog oporezivanja

Iz Poreske podsećaju da od prošle godine rešenja o utvrđenim obavezama preduzetnici-paušalci dobijaju isključivo elektronskim putem i to dostavljanjem u poresko sanduče na portalu Poreske uprave (ePorezi). Dodaju i da shodno članu 36. stav 13. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, rešenje u elektronskom obliku se smatra dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave.

Za pristup portalu Poreske uprave neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Republici Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime preduzetnika-paušalca vrši drugo lice, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.
Poreski obveznici se dodatno mogu informisati i u Kontakt centru Poreske uprave na brojeve telefona 0700 700 007 i 011/331 01 11, kao i na šalteru „Vaš poreznik“ u 37 filijala širom Srbije.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar