Home VestiPolitika i društvo Veliku Britaniju napustilo preko 1,3 miliona stranih radnika

Veliku Britaniju napustilo preko 1,3 miliona stranih radnika

by bifadmin

Juče objavljena studija upozorava da se u Velikoj Britaniji događa „egzodus bez presedana“. London je napustilo 700.000 stranih radnika. Procenjuje se da bi širom zemlje ta brojka mogla da premaši 1,3 miliona ljudi.

Stotine hiljada ljudi je napustilo Veliku Britaniju zbog gubitka posla tokom pandemije, pokazuje studija koju je juče objavio Ekonomski statistički centar iz Lonodona. U studiji se upozorava da se događa „egzodus stranih radnika koji je bez presedana u britanskoj istoriji“.

„Podaci sugerišu da je većina tereta zbog gubitka poslova za vreme pandemije pala na radnike koji nisu iz Britanije, što je pokrenulo povratničku migraciju ogromnih razmera“, izjavili su autori čija se studija zasniva na podacima tržišta rada.

U Londonu svaki peti radnik poreklom iz inostranstva

Ovakav trend je posebno vidljiv u Londonu, gde je svaki peti radnik rođen u inostranstvu. Gradska populacija je umanjena za 700.000 ljudi, navodi se u studiji i dodaje da bi širom zemlje ta brojka mogla da premaši 1,3 miliona ljudi.
To predstavlja najveći pad stanovništva u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata. S druge strane, nema podataka da se iole približan broj Britanaca koji žive izvan domovine vraća u Britaniju. Autori studije napominju da bi to ipak mogao biti privremeni trend, te da i dalje ostaje mogućnost da se deo stranih radnika vrati kada se pandemija okonča.

Poslodavci strahuju od odliva radnika i zbog Bregzita

Britanska privreda u velikoj meri zavisi od radnika iz inostranstva, a rizik da ostane bez njih ne uzrokuje samo pandemija. Mnogi poslodavci strahuju da će izgubiti kvalifikovane radnike zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i strožijih propisa za migrante.
Revzorska kompanija PwC upozorava na još jednu opasnost – da mnogi parovi odlažu rađanje dece zbog neizvesnosti uzrokovane pandemijom. To bi moglo da ima za posledicu najnižu stopu nataliteta u Velikoj Britaniji od 1900. godine, upozorava se u analizi PwC objavljenoj početkom januara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar