Home VestiEkonomija Protest frilensera zbog prinudne naplate poreza

Protest frilensera zbog prinudne naplate poreza

by bifadmin

Udruženje radnika na internetu će, zbog odluke Poreske uprave da im naplati porez iz proteklih pet godina, 16. januara održati protest ispred Skupštine.

Kako kažu iz Udruženja, tog dana će biti obezbeđen autobuski prevoz ka Beogradu za ljude iz ostalih velikih gradova koji žele da prisustvuju protestu.

Da podsetimo, Poreska uprava je još 29. decembra 2020. poslala prvu opomenu za plaćanje dospele poreske obaveze sa obračunatom kamatom u roku od 5 dana ili će pokrenuti postupak prinudne naplate.

Od tada do danas vode se polemike o tome ko je kriv za situaciju u kojoj se frilenserima do neodrživih razmera nagomilao poreski dug – oni sami ili država.

Jedni kažu da je Poreska uprava trebalo da im šalje rešenja ili bar da ih edukuje o njihovim obavezama prema državi, a drugi da je trebalo sami da se raspitaju.

Ko god da je krivac, ovi ljudi se sada suočavaju sa nemogućnošću da otplate ogromne dugove. Oni traže da se odloži retroaktivna naplata poreza za proteklih pet godina, i tvrde da žele da plaćaju porez ali da im se zauzvrat reši radni status i uredi način daljeg oporezivanja njihovog rada.

Da podsetimo, prema aktuelnim zakonima, fizička lica koja ostvare prihode radom za strana pravna ili fizička lica koja nemaju predstavništvo ni ogranak u Srbiji, dužna su da sama obračunaju i plate porez, što većina njih prethodnih godina nije činila.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar