Home VestiPolitika i društvo Zašto tako mnogo srpskih doktora umire od Kovida?

Zašto tako mnogo srpskih doktora umire od Kovida?

by bifadmin

Ovako je Euronews naslovio tekst o velikoj stopi smrtnosti naših medicinskih radnika u poređenju sa ostalim državama u Evropi. Razlog za tako crnu statistiku su, pišu oni, loši uslovi rada u našim bolnicama.

Broj preminulih od korona virusa u Srbiji je u poređenju sa ostalim evropskim zemljama nizak – mi imamo oko 3.600 žrtava, odnosno jedan odsto od broja zaraženih.

Ali je zato broj preminulih doktora nesrazmerno veliki. Primera radi, u Srbiji je do jučerašnjeg dana 72 doktora preminulo usled Kovida-19, dok je u Velikoj Britaniji, koja ima 60 miliona stanovnika, taj broj iznosio 43. U okolnim zemljama takođe ima neuporedivo manje preminulih doktora – u Sloveniji 0, a u Hrvatskoj 1.

Šta se to dešava našim medicinskim radnicima?

Euronews piše da je aktuelna situacija posledica zanemarivanja zdravstvenog sistema koji sada trpi veliku štetu zbog zamrzavanja zapošljavanja u javnom sektoru, ali i nedovoljno investicija u prethodnim godinama. Zbog svega navedenog srpski zdravstveni sistem nije bio u stanju da se adekvatno nosi sa ovakvim izazovom kakav je pandemija.

“Loša organizacija, umor i preopterećenost zaposlenih i nestašica zaštitne opreme su doprineli velikoj smrtnosti među doktorima”, kaže za ovaj medij Rade Panić, predsednik strukovnog sindikata. Dodaje da i nestručnost politički postavljenih kadrova doprinosi ovako crnoj statistici.

Tako smo došli u situaciju da dok se mnoge države utrkuju u privlačenju što više medicinskih kadrova, mi ne uspevamo ni da sačuvamo one koje već imamo.

Foto: iira116, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar