Home VestiEkonomija Ratari ponovo dobili spor protiv Tenisa

Ratari ponovo dobili spor protiv Tenisa

by bifadmin

Upravni sud u Novom Sadu ponovo je dao za pravo banatskim ratarima, koji su drugi put tužili Pokrajinski sekretarijat za dodelu zemljišta u Zrenjaninu na 30 godina firmama Tenis i Food planet, piše „Danas“. Reč je o preko 3.000 hektara najboljih oranica državnog poljoprivrednog zemljišta, u nekoliko katastarskih opština na području Zrenjanina.

Donetim rešenjem Upravnog suda preporučuje se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu ponovno odlučivanje o dodeli zemljišta investitorima kao i odlučivanje o žalbi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

„Doneta je identična presuda kao i prošli put. Zadovoljni smo odlukom suda jer smo dobili spor protiv Tenisa i Food planeta. Sada je na redu Pokrajinski sekretarijat da postupi po preporuci suda i na osnovu naše žalbe. Ukoliko ne postupe po našoj žalbi, mi ćemo i treći put tužiti ovaj organ i u tom slučaju Upravni sud će naložiti izvršenje svojih odluka“, objasnio je za „Danas“ predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut, koji je i koordinator odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Odluka o dodeli zemljišta suprotna zakonu

Upravni sud u Novom Sadu presudio je da je odluka o dodeli zemljišta od 2.400 hektara u Zrenjaninu firmi Tenis na 30 godina suprotna zakonu i da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup.

Kako je navedeno, sud je uvažio kritike Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da firma Tenis Invest nema prepoznatljivost na tržištu, reference i kapacitete za realizaciju ovakvih investicionih projekata, kao i da joj je sedište van teritorije jedinica lokalne samouprave u kojoj se zemljište dodeljuje.

Uvažena je i kritika ratara da firma Food planet, kojoj je bilo namenjeno 900 hetara u Zrenjaninu, ne ispunjava ni jedan potreban uslov.

Troškove spora od 700.000 dinara platiće Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu, kao i prošli put kada je izgubio spor.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je omogućeno izdavanje državnih njiva u dugoročni zakup investitorima, poljoprivrednici nazivaju Tenisov zakon. Donet je na poslednjem zasedanju parlamenta u 2015.

Izvor: Danas

Foto: tookapic, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar