Home VestiEkonomija SAD traže od Australije da povuče iz procedure zakon o obavezama tehnoloških giganata prema medijima

SAD traže od Australije da povuče iz procedure zakon o obavezama tehnoloških giganata prema medijima

by bifadmin

SAD su zatražile od Australije da povuče iz procedure nacrt zakona na osnovu kojeg bi mediji naplaćivali korišćenje svog sadržaja od velikih tehnoloških kompanija.

Da podsetimo, prema nacrtu ovog zakona, digitalni izdavači i platforme poput Gugla i Fejsbuka će morati da plaćaju medijima za sadržaje koji se objavljuju na njihovim stranicama.

Međutim, Amerikancima se ova ideja nimalo ne sviđa. U zvaničnom zahtevu koji je vlast Sjedinjenih Američkih Država podnela australijskim zvaničnicima piše da bi trebalo suspendovati ove planove, i umesto njih “proučiti tržišta i, po potrebi, razviti dobrovoljni kodeks”.

Takođe piše i da je američka vlast zabrinuta zbog “pokušaja da se regulišu konkurentske pozicije određenih tržišnih igrača… što bi moglo imati veoma štetne posledice”. Pominje se i briga o “međunarodnim trgovinskim obavezama Australije”.

Međutim, čini se da se Australijanci nisu mnogo uplašili, bar sudeći prema rečima tamošnjeg ministra finansija Džoša Frajdenberga koji odlučno tvrdi da će poštovanje ovog zakona biti obavezno za tehnološke gigante.

Izvor: Rojters

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar