Home VestiEkonomija Avio-prevoznici polažu nade u “kovid pasoše”

Avio-prevoznici polažu nade u “kovid pasoše”

by bifadmin

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) najavila je da bi za nekoliko nedelja “kovid pasoši” mogli postati naša nova stvarnost.

“Kovid pasoši” su dokumenti koji potvrđuju da osoba koja želi da uđe u neku zemlju ima negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji.

Avio-prevoznici, koji rade u industriji koja je najteže pogođena ovom krizom, nadaju se da bi ovaj potez mogao da podstakne rast njihovog poslovanja. Drugim rečima, nadaju se da će posle uvođenja “kovid pasoša” ljudi više putovati.

Pomenuti dokument zamišljen je tako da se može kombinovati i sa prenosnim uređajima, pa ga putnici mogu nositi i u svojim pametnim telefonima. Potrebno je samo da ga pokažu osobi koja na aerodromu kontroliše “kovid pasoše”.

Prva kompanija koja je započela testiranje ovih pasoša je Singapore Airlines, a slediće je Etihad, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand i drugi.

Ukoliko se “kovid pasoši” dobro pokažu tokom ovog pilot projekta, već u martu bi moglli biti i zvanično uvedeni kao uslov za putovanja.

Izvor: BBC

Foto: RainerPrang, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar