Home VestiIT i nauka U 2021. će biti ukinut roming na Zapadnom Balkanu

U 2021. će biti ukinut roming na Zapadnom Balkanu

by bifadmin

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu saopštila je da se od 1. jula 2021. godine ukida roming na Zapadnom Balkanu.

Do sada su troškovi rominga između država sa te teritorije bili veoma visoki pa su građani Zapadnog Balkana istu uslugu plaćali četiri puta više od građana EU.

Međutim, u aprilu 2019. godine potpisan je Sporazum o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu, kojim je predviđeno postepeno pojeftinjenje telefonskog i internet saobraćaja između Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije, BiH i Albanije. Ono je sprovođeno u fazama, a poslednja faza trebalo bi da bude potpuno ukidanje rominga između ovih zemalja 1. jula 2021. godine.

„Naš naredni korak je snižavanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU, za šta će biti neophodna volja i predanost svih uključenih aktera, a posebno telekomunikacionih operatera, ali ne treba zaboraviti ni značaj druge strane – Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, kao i najviših zvaničnika iz regiona“, rekla je Bregu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar