Home VestiEkonomija Grčka je spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova

Grčka je spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova

by bifadmin

Grčka je spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju, istakao je za grčke medije Grigoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija.

Ovo je inicijativa koja je pokrenuta još u avgustu prošle godine, ali bi mogla da važi i za predstojeću turističku sezonu.

„Turisti bi prilikom čekiranja pokazali test sa računom, a onda bi im polovina iznosa bila plaćena“, objasnio je predlog Tasios.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog uvođenja svojevrsnog vakcinalnog pasoša koji je dogovoren između Grčke i Izraela, pa se očekuje da već početkom maja prvi izraelski turisti pristignu na Halkidiki.“Ne isključujemo mogućnost postizanja bilateralnih dogovora i sa balkanskim zemljama. Granice se polako otvaraju, a kontakti su uveliko u toku“, dodao je Grigoris Tasios.

Nije tajna da je upravo Halkidiki omiljena destinacija stotina hiljada srpskih turista koji svakog leta letuju u Grčkoj, jedino nije potpuno definisano da li bi ova svojevrsna „letnja akcija“ plaćanja 50 odsto PCR testa važila samo u hotelima ili i u apartmanskom smeštaju.

Kako kaže Tasios, „ako ne bude dogovora na nivou Evropske unije, Grčka mora da napravi međudržavne sporazume kako bi imala prednost nad Španijom i Turskom“.

Podsetimo, prethodnih nedelja se uveliko govorilo o mogućnosti da srpskim turistima narednog leta bude dozvoljen ulazak u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ipak, pregovori su privremeno bili stopirani zbog porasta broja novozaraženih u Grčkoj, što je dovelo do novih restriktivnih mera i uvođenja još jednog „zaključavanja“, navodi „Blic“.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar