Home VestiPolitika i društvo Kako pojedinci mogu zloupotrebiti Zakon o pristupu informacija?

Kako pojedinci mogu zloupotrebiti Zakon o pristupu informacija?

by bifadmin

Više od 60 vlasnika veterinarskih stanica širom Srbije dobilo je ovih dana pozive da se jave prekršajnim sudovima pošto nisu u zakonskom roku odgovorili na pitanje koje im je stiglo poštom od jednog privatnog lica iz Beograda – da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije.

Kako pišu „Novosti“, mnogi od njih nisu znali da se u katalogu organa vlasti (ukupno 11.078 republičkih, pokrajinskih, gradskih i opštinskih) koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalazi i 211 veterinarskih stanica. Zato nisu ni odgovorili, zbog čega je usledio poziv za sud.

Ukoliko sud proceni da su se ogrešili o zakon, preti im kazna između 5.000 i 50.000 dinara, koja ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

Zahtevi za dostavljanje podataka o struji na adrese veterinara stizali su u decembru i januaru. Većina je mislila da je greška ili šala, sve dok nisu shvatili da su okrivljeni, pošto kao „organ javne vlasti nisu dostavili traženu informaciju u roku od 15 dana od dana prijema zahteva“.

Svaki građanin može da traži informaciju od organa javne vlasti

– Dva građanina iz Beograda sa iste adrese i sa istim prezimenom (muškarac i žena) uputila su na adrese veterinarskih organizacija pismo sa povratnicom i u njemu zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i sledeća pitanja: „Da li imate potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije? Ukoliko imate, molim da mi dostavite kopiju. Da li je po završetku 2017/2018. godine ostao dug za utrošenu električnu energiju i koliko je iznosio? Molim da mi dostavite i dokument u kom se tražena informacija nalazi poštom“ – kaže veterinar Radoš Railić iz Čačka.

On je pokušao da na dopisu pronađe broj telefona ili imejl adresu, ali uzalud. Na pismo nije odgovorio, kao ni kolege.

Informacije potrebne „zbog analize tržišta električne energije i potrošača“

– Pronašli smo da su „oštećeni“ muškarac i žena, koji su tražili informacije, partneri u advokatskoj kancelariji u Beogradu, u kojoj radi i njihov punomoćnik. Oni će na troškovima postupka zaraditi po veterinarskoj stanici najmanje po 80.000 dinara, što je ukupno najmanje 143.659 evra. Zato smo se obratili Veterinarskoj komori – kaže Railić.

Poverenik Milan Marinović objašnjava za „Novosti“ da je ovo moguće zbog manjkavosti aktuelnog zakona, te da je u toku izrada novog. Po ovom, svaki građanin može da traži informaciju od organa javne vlasti, pa, ako ne dobije, posle 15 dana da se žali povereniku. Ako ni na intervenciju poverenika organ ne odgovori, upravna inspekcija pokreće prekršajni postupak. Međutim, zakon ostavlja mogućnost i da nezadovoljni tražilac sam pokrene postupak.

– Ovo je poslednjih godina dovelo do brojnih zloupotreba, pa građani i advokatske kancelarije masovno traže podatke i pokreću odmah prekršajne sporove kada ne dobiju odgovore. Niko se, kao ni u ovom slučaju, ne obraća žalbom povereniku. U 2019. od 5.000 prekršajnih postupaka samo je jedan pokrenula upravna inspekcija, sve ostalo građani, tj. advokati – kaže Marinović.

Da bi se sprečile zloupotrebe, izmene zakona predviđaju obaveznu žalbu povereniku. Predlog je i da on dobije mogućnost da izrekne prekršajni nalog za ćutanje organa.

Advokat N.C. koji je pokrenuo prekršajni postupak kaže za ovaj list da oni od kojih je tražio informacije jesu organi javne vlasti u smislu ovog Zakona i zato su dužni da mu, kao fizičkom licu, učine dostupnim tražene informacije.

Tvrdi da su mu te informacije potrebne „zbog analize tržišta električne energije i potrošača“.

– Svima koji su tražili dodatni rok, izašao sam u susret, jer mi nije cilj da vodim postupak, već da dobijem odgovor. Za postupak pred poverenikom se nisam opredelio jer dugo traje – rekao je ovaj advokat.

Dopise slali po selima

Zahtevi za informacije od javnog značaja, kako saznaju „Novosti“, upućeni su samo veterinarskim stanicama u unutrašnjosti. Pisma su stizala na adrese u zabačenim selima – od okoline Loznice, Mačve, Valjeva i Mionice, do Pranjana, Rakove, prema Raškoj.

Izvor: Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar