Home VestiEkonomija Aktuelno poskupljenje nafte sa svetskom tržištu stiže i u Srbiju

Aktuelno poskupljenje nafte sa svetskom tržištu stiže i u Srbiju

by bifadmin

Akciza na benzin, inače iznosi oko 58 dinara po litru, na evrodizel oko 60 dinara, a na tečni naftni gas 45 dinara po kilogramu.

Hoćemo li gorivo na pumpama plaćati kao pre nekoliko godina kada je rast cene derivata bilo nemoguće pratiti i kada se litar dizela prodavao za skoro 170 dinara. Ovih dana ovo pitanje sve je češće među vozačima u Srbiji, a razlog je nezaustavljiv rast cene nafte na svetskom tržištu, koji je danas dostigao maksimum u poslednjih godinu dana.

Barel se danas na svetskom tržištu prodaje po ceni od 60 dolara. Pre pet meseci koštao je 40 dolara, a pre godinu dana 20 dolara. U poslednjih sedam dana, cena je skočila za deset odsto, a oporavak golobalne ekonomije i najava novog podsticajnog paketa u Americi, dodatno bi moglo da podstakne tražnju i cenu, tvrde analitičari.

Švajcarska investiciona UBS banka predviđa da će cena brenta dostići 63 dolara po barelu do druge polovine ove godine i nastaviti rast do 65 dolara do prvog kvartala 2022. dok Goldman Saks procenjuje da će severnomorska nafta već do jula ove godine sticji do cene od 65 dolara za barel.

Akciza na benzin iznosi oko 58 dinara po litru

Ovakav trend na svetskom tržištu nesumnjivo će uticati i na cenu goriva u Srbiji. Litar nafte i benzina na našim pumpama već košta dinar više nego pre nedelju dana, a naftaši tvrde da bi svetsko tržište sada dodatno moglo da podgreje cenu – i to ne za dinar, dva, već više.

Kako kažu u jednoj domaćoj naftnoj kompaniji. aktuelno poskupljenje sa svetskog tržišta stiže u Srbiju za 6 do 8 nedelja, dakle, negde krajem marta.

– U Srbiju se uveze dve trećine nafte. Poskupljenje već imamo, jer cena nafte u svetu raste već neko vreme, a novo poskupljenje očekujemo negde najkasnije za dva meseca. Ono bi prema onome šta se sada dešava sa cenom barela moglo da iznosi i nekoliko dinara po litru, ali sve zavisi od daljih kretanja u svetu. Izvesno je da se zalihe u svetu smanjuju i da raste tražnja sa boljom epidemiološkom situacijom, a to zajedno znači i veću cenu goriva -kažu naftaši.

Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, ne spori da finalna cena goriva na pumpama dosta zavisi od cene sirove nafte.

– O nekoj dugoročnoj prognozi kretanja cena treba razmišljati tek kada prođe pandemija i kada se stabilizuje i privreda i saobraćaj, kada se život koliko-toliko vrati u normalu -ocenjuje sagovornik.

S druge strane, u Srbiji je nedavno doneta odluka o povećanju akciza na gorivo od 1,3 odsto što bi vrlo brzo dodatno moglo da poveća cenu litra za približno toliki iznos.

Akciza na benzin, inače iznosi oko 58 dinara po litru, na evrodizel oko 60 dinara, a na tečni naftni gas 45 dinara po kilogramu.

Litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kreće se oko 137 dinara, dok litar evrodizela košta oko 145 dinara.

Izvor: Blic/Kamatica

Foto: Piabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar