Home VestiPolitika i društvo Mario Dragi bi trebalo da formira italijansku Vladu

Mario Dragi bi trebalo da formira italijansku Vladu

by bifadmin

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi dobio je od italijanskog predsednika zadatak da formira novu Vladu, koju će činiti stručnjaci a ne političari.

Dragi bi trebalo prvo da održi razgovore sa političkim strankama kako bi pridobio njihovu podršku u parlamentu za ovaj poduhvat.

Lokalni mediji podsećaju da se on smatra zaslužnim za spas evrozone početkom prošle decenije, te izražavaju nadu da bi mogao biti od velike pomoći i svojoj zemlji koja se trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji.

Italijanska štampa se već uveliko pita da li bi Super Mario, kako ga tamo zovu, mogao izvesti zemlju iz političke i ekonomske krize. Da podsetimo, Italija je bila jedna od prvih evropskih zemalja u kojima je eksplodirala zaraza korona virusom. Od marta prošle godine do danas tamo je 89.000 osoba preminulo od Kovida-19. Stroge karantinske mere koje su uvođene kako bi se predupredio novi ovakav talas zaraze, znatno su oslabile italijansku ekonomiju. Tako je italijanski bruto društveni proizvod (BDP) u 2020. godini pao za 8,8 odsto, što je najveći godišnji pad BDP-a od Drugog svetskog rata.

U međuvremenu je i premijer Đuzepe Konte podneo ostavku nakon što mu je jedna članica vladajuće koalicije uskratila podršku zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Foto: uAlrdyKnoWaItIz, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar