Home VestiEkonomija Na berzama veliki povratak pojedinačnih investitora

Na berzama veliki povratak pojedinačnih investitora

by bifadmin

Često možemo da čujemo da je korona promenila svet. Neke promene su već vidljive, neke ćemo možda tek videti, a u grupu vidljivih spada i trgovina na berzama.

Naime – korona, ali i još neke okolnosti, uticale su da se na berzu u velikom broju vrate takozvani pojedinačni investitori. Drugim rečima, reč je o „običnim građanima“ koji se zanimaju za berzanske tokove, spremni su da preuzmu rizik koji ulaganje nosi sa sobom, a ne treba zanemariti ni želju da se nekako prekrati vreme tokom zatvaranja koja, nadamo se, polako ostaju iza nas.

Ko su ovi investitori, kako izgleda njihov „profil“ i kako je došlo do njihovog velikog povratka na berze širom sveta i da li će oni promeniti način na koji berza sada funkcioniše, objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker investicinog društva Momentum securities.

Domaća berza ne može da sledi svetske tokove

Da li je ovaj “fenomen” direktno povezan sa korona krizom ili su i neki drugi faktori uticali?

– Prethodnu godinu je na berzama obeležio veliki povratak pojedinačnih investitora, a nekoliko faktora je kumovalo ovom fenomenu. Najpre, zabeležen je momentalni, oštar pad svetskih berzi od 30-40 procenata što je ponukalo veliki broj ulagača da plasira novac u akcije. Ovo se sve dešava u uslovima rekordno niskih kamata što je bio dodatni motiv, a svakako je tome pomogla i situacija u kojoj se veliki broj građana suočio sa viškom slobodnog vremena usled dugotrajnih karantina u zemljama širom sveta.

Da li smo u ovome ispratili svetski trend ili je kod nas situacija različita?

– Kada govorimo o domaćim građanima, u izvesnoj meri su i oni ispratili ovaj trend na svetskim berzama, dok domaća berza zbog velikih strukturnih slabosti faktički i ne može da sledi svetske tokove. Ne postoje egzaktni podaci o broju domaćih građana koji su investirali u akcije na stranom tržištu, ali je više nego izvesno da se prošle i ove godine njihov broj povećao za najmanje 2-3 puta.

Izvor: Kamatica

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar