Home VestiEkonomija Zlato je ostalo “odbrambena” igra dok je bitkoin bio više “rizičan”

Zlato je ostalo “odbrambena” igra dok je bitkoin bio više “rizičan”

by bifadmin

Analitičari Goldman Sachsa ustvrdili su kako se zlato i bitkoin međusobno ne “kanibalizuju”.

“U okruženju slabosti dolara i još uvek vrlo niskih i negativnih realnih stopa ne vidimo da se imovine međusobno kanibalizuju i vidimo dovoljno prostora za oboje”, napisala su četiri analitičara Goldmana u istraživanju objavljenom u sredu, piše CoinDesk.

Napomena, koja je uglavnom prilično bikovski preuzela putanju zlata do 2021. godine, bacila je dve robe na različite krajeve ulagačkog spektra: zlato je ostalo “odbrambena” igra dok je bitkoin bio više “rizičan”. Bitkoin “ima drugačiju ulogu u portfeljima u odnosu na zlato”, rekli su analitičari, ponajpre zbog nestabilnosti kriptovaluta.
Lošu izvedbu zlata u prošloj godini pripisuju rotaciji u rizičnije klase imovine, ali nisu precizirali kakvu bi ulogu bitkoin mogao imati u tom scenariju, kao što je to učinio JP Morgan prošlog decembra.

Što se tiče imovine, analitičari su se klonili poređenja zlata direktno s bitkoinima. Ali primetili su vrlo snažnu korelaciju između bitkoina i neplemenitih metala – bakra, kositra, cinka – koji se od oktobra neprestano kreću prema gore.

“Od kraja prošle godine bitkoin je pokazao prilično usku korelaciju s osnovnim metalima, jer oba deluju kao rizik u atmosferi straha od inflacije s privlačnim dugoročnim pričama o rastu”, napisali su analitičari.

Goldmanovi analitičari rekli su da su kriptovalute jedinstveno osetljive na nagle promene cena na koje utiču investitori i influenceri. Ukazali su na Rippleov XRP žeton, koji je nastao širenjem vesti o neregistriranoj tužbi vrednosnih papira američke Komisije za hartije od vrednosti (međutim, cena se uglavnom oporavila).

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar