Home VestiEkonomija NBS predviđa povratak ekonomije na pretkrizne nivoe u drugom kvartalu

NBS predviđa povratak ekonomije na pretkrizne nivoe u drugom kvartalu

by bifadmin

Srpska privreda bi trebalo da dostigne pretkrizni nivo aktivnosti u drugom tromesečju ove godine, saopštava Narodna banka Srbije. Među novim vestima iz ove institucije ističe se i ona da će referentna kamatna stopa ostati nepromenjena – jedan odsto.

„Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije, koji je po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao među najbolje zemlje na svetu, očekujemo da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti“, stoji u saopštenju Narodne banke.

Oporavku domaće tražnje u narednom periodu mogli bi doprineti nastavak realizacije infrastrukturnih projekata, povoljni uslovi finansiranja postignuti prethodnim ublažavanjem monetarne politike, kao i očuvano tržište rada i u uslovima pandemije.

Očekuje se rast izvoza

Izvršni odbor NBS saopštava i da je priliv kapitala u Srbiju po osnovu stranih direktnih investicija od tri milijarde evra u 2020. bio najviši u regionu i pretežno usmeren u razmenljive sektore, što, uz očekivan oporavak eksterne tražnje, treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine.

Predstavnici ove institucije za naredni period najavljuju blagi rast inflacije koji bi moglo uzrokovati poskupljenje električne energije i naftnih derivata.

Ipak, nema prostora za opuštanje jer velika neizvesnost dolazi iz okruženja. Ona se u najvećoj meri se odnosi na efikasnost u upravljanju pandemijom, ali i proizvodnju i distribuciju vakcina na globalnom nivou.

Izvor: NBS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar