Home VestiEkonomija Poskupljenje struje opravdano, kažu iz Agencije za energetiku

Poskupljenje struje opravdano, kažu iz Agencije za energetiku

by bifadmin

Električna energija za domaćinstva i vlasnike malih radnji od danas će biti skuplja za 3,4 odsto. Da li je ovo poskupljenje opravdano?

Analiza Agencije za energetiku pokazuje da će februarski račun za prosečnu mesečnu potrošnju od 450 kilovata, a takvih domaćinstava je najviše, biti uvećan za oko 150 dinara. Oni koji se greju na struju sa potrošnjom do 1.600 kilovata, platiće 350 dinara više.

U Agenciji obrazlažu da je povećanje opravdano, jer je cena struje dosta niža od troškova proizvodnje. „Apsolutno je opravdano. I sa ovakvim poskupljenjem, cena električne energije u Srbiji, za garantovano snabdevanje je ubedljivo najeftinija u Evropi“, navodi Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

Ovo međutim nije neočekivano poskupljenje. „Najavljivano je još ranije. U okviru ovih naših aranžmana koje imamo sa MMF-om je i da se postepeno povećavaju cene struje, dok ne dođemo do nivoa koji je prosečan na nivou Evropske unije“, kaže Radojka Nikolić iz Ekonometra i Biznis magazine.

Zašto je povećana naknada za obnovljivu energiju

Efekti poskupljenja realno će se videti u martu, jer je i januarski račun, koji uskoro stiže, već uvećala naknada za podsticanje obnovljive energije u proseku za 150 dinara.

Taj namet se nije menjao pet godina i sada iznosi 0,437 dinara po kilovat satu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović objašnjava šta je dovelo do povećanja naknade koja se plaća povlašćenom proizvođaču.

„Neko bi sada rekao – pa dugo se nije menjala ta Uredba, ja neću to da kažem. U odnosu na prethodni period, došlo je do porasta instalisane snage u obnovljivim izvorima i to je dovelo do toga da se prosto poveća iznos koji će se plaćati povlašćenom proizvođaču električne energije. To je u tom smislu bilo neminovno“, ističe Mihajlovićeva.

Izvor: RTS

Foto: Myriams-Fotos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar