Home VestiEkonomija “Novac treba da se kotrlja”

“Novac treba da se kotrlja”

by bifadmin

Neki političari su zabrinuti da će se zemlje previše zaduživati da bi podržale ekonomiju tokom naredne godine.
Kristin Lagard ne deli njihove brige.

Predsednica Evropske centralne banke rekla je u četvrtak za CNN Business da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati “brdo” duga, već da bi vlade mogle da “brutalno” povuku garancije za posao i podršku prihodima pre nego što za to dođe vreme.

Takvi programi se, kako je rekla, moraju olakšavati „postepeno“ i pažljivo.

„To je ono što mislim da je najteže, najsuptilnije i gde će morati da se primeni presuda“, rekla je Lagard.

Vlade su tokom protekle godine “oslobodile” milijarde dolara kao pomoć za ublažavanje ekonomskog udara koji je nanela pandemija kovid 19, dodajući neviđenu podršku centralnih banaka poput ECB.

Evropski lideri takođe su odobrili paket za oporavak i 1,8 milijardi evra (2,2 biliona dolara) za pomoć u jačanju ekonomija nakon što kriza prođe.

Ali, Lagard je naglasila da, čak i kad ekonomija počinje da se poboljšava i oporavlja, političari ne bi trebalo da prerano povuku podršku.

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, centralna banka je predvidela da će se evropska ekonomija proširiti za 3,9% 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo pre pandemije do sredine 2022. godine.

Lagard je primetila da takve prognoze u velikoj meri zavise od uvođenja vakcine, koja je polako započela u Evropskoj uniji.

Imamo vakcine – svake nedelje sve više

Krajem prošlog meseca, borba između lidera EU i AstraZeneke izlila se u javnost nakon što je proizvođač vakcina rekao da će isporučiti manje doza nego što je obećano.

“Imamo vakcine – svake nedelje sve više, što je dobro. One se proizvode, distribuiraju”, rekla je Lagard.

“Ali ljudi još nisu vakcinisani. Tako da će potrajati dok ne dobijemo imunitet stada, koji sam po sebi neće biti zadovoljavajući jer imamo različite sojeve”; dodala je.

Druga ključna stvar, rekla je Lagarde, biće primena programa pomoći. Dok su fiskalna pravila EU opuštena, bogatije države članice predaju novac, a Brisel se zadužuje u ime zemalja koje se bore poput Italije i Španije.

„Imamo izvanredan potez Evropljana da se zajedno zadužuju, ali sada je pitanje isporuke.“, rekla je Lagarde.

Izvor : Bizinfo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar