Home VestiIT i nauka Otkriven je novi „trojanac

Otkriven je novi „trojanac

by bifadmin

Otkriven je novi „trojanac“, odnosno maliciozni softver koji krade lične podatke iz internet-pregledača, e-mail klijenata ili aplikacija za dopisivanje – ukratko, svega što stalno koristimo.

Putem e-mail poruke i započinje napad, objašnjava Vanja Svajcer iz kompanije Cisco Talos, koja je i otkrila ovog trojanca, prenosi portal The Register.

„Prvo se šalje tzv. fišing mejl kako bi se korisnici ‘upecali’, i to uglavnom sa naslovom koji se odnosi na neko preduzeće. U prilogu se obično nalazi .RAR dokument koji pravi fajl sa ekstenzijom ‘r00’ i ‘.chm’. Upravo je ‘.chm’ datoteka ona koja sadrži JavaScript, što pokreće proces zaražavanja uređaja“, rekao je Svajcer.Mada nije prvi put da se ovaj trojanac, tzv. Massloger, pojavljuje, čini se da su napadači sada na umu imali poseban region koji ciljaju – srednju i istočnu Evropu. Tako su štetni mejlovi za sada stigli u Letoniju, Litvaniju, Tursku, Bugarsku, Estoniju, Rumuniju, Mađarsku, Italiju i Španiju.

Još uvek nema izveštaja za Srbiju, ali nije nemoguće da stigne ili da nije otkriven, s obzirom da na deo Evrope koji je napadnut.

Kako biste smanjili mogućnost da budete meta hakera, trebalo bi da redovno vršite skeniranja memorije, kao i da koristite ažurirane antivirus programe. Naravno, morate i da obratite pažnju na štetne mejlove, odnosno da otvorite „oba oka“ i da ne reagujete na sumnjive poruke.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar