Home VestiEkonomija Oranice se dobro kotiraju na tržištu nekretnina

Oranice se dobro kotiraju na tržištu nekretnina

by bifadmin

Cene poljoprivrednog zemljišta u neprekidnom su usponu i u tom pogledu ništa se značajnije ne menja već nekoliko godina, pa tako i izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina u četvrtom kvartalu 2020. godine nije doneo ništa novo kada je posredi kupovina i prodaja oranica.

I iz poslednjeg izveštaja geodeta vidi se da se oranice dobro kotiraju na tržištu nekretnina i da su njive u južnoj Bačkoj i dalje najskuplje – 10.700 evra po jutru, u odnosu na ostala područja zemlje, piše Telegraf Biznis.

Odmah iza juga, sledi sever Bačke, gde jutro, u proseku, košta 9.350 evra.
U izveštaju geodete prvi put spominju opštinu Žabalj, gde je vrednost sklopljenog kupoprodajnog ugovora dostigla skoro 900.000 evra. Još više novca dobio je prodavac u Gakovu na području grada Sombora, gde su sklopljena dva ugovora o prodaji zemlje, i oba su iznosila približno po 1,3 miliona evra.

Manje oscilacije u pogledu cene njiva, kaže se u izveštaju za četvrti kvartal prošle godine, primećene su u pogledu prosečne cene u Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Na severu Banata jutro je koštalo 7.300 evra,na jugu 7.000, dok je u srednjem Banatu jutro koštalo 7.200 evra.

Kupujete njive, ne proizvode se“

U Sremskom okrugu prosečna cena oranice je, kao i na severu zemlje, 9.350 evra.

Najjeftinije oranice su u južnoj i istočnoj Srbiji, gde je prosečna cena svega 3.500 evra, U Šumadiji i zapadnoj Srbiji je 4.750 evra, a najskuplja je u beogradskom regionu, gde u proseku treba izdvojiti 6.000 evra. Po ceni koštanja, posle njiva, dobru cenu drži i zemljište predviđeno za industrijsku izgradnju.

U izveštaju geodeta, i u četvrtom kvartalu spominje se Kać na području Grada Novog Sada, gde je vrednost kupoprodajnog ugovora dostigla 10,2 miliona evra. Potom sledi opština Stara Pazova, gde je u Krnješevcima prodato zemljište za 1,2 miliona evra i u Starim Banovcima za malo više od milion evra.

Novosadski Dnevnik prenosi da hekar u Južnoj Bačkoj prelazi i 20.000 evra. Inače, jedna stara engleska poslovica kaže: „Kupujete njive, ne proizvode se“.

Planule njive pored puta, zakupljuju zapuštene parcele za pšenicu i borovnice
Da „placevi“ idu kao ludi, pisali smo više puta, a poljoprivredno zemljište traže i svi koji bi pored vikendice voleli da naprave i baštu. Zbog toga je primera radi, u rekordnom periodu prodato šest kilometara pored Save.

Nešto dalje, u Zapadnoj Srbiji, odlučuju se sve više za zakup zemljišta.

Poslednjih godina je primetan rast trenda zakupa zemjišta, najviše oranica. Za Vojvodinu to nije ništa neobično, međutim, u Zapadnoj Srbiji je to novina.

Prethodnih dana smo se uverili da je svaka druga vrlet, preorana i da sada češće nego ranije uz put možete videti pšenicu koja je pred žetvu, zasađene hektare krompira, ili borovnice.

To je zbog toga što se za zakup više ne odlučuju „najveće gazde u selu“, nego i svako u mestu koji ne beži od rada, a nema dovoljno svoje zemlje. Najveći razlog je – cena. Te njive trenutno se daju u zakup za bagatelu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar