Home VestiEkonomija Prepeličja jaja kao uspešan biznis

Prepeličja jaja kao uspešan biznis

by bifadmin

Jaja prepelice sve su popularnija, a tokom pandemije njihova prodaja je znatno porasla, tvrde proizvođači, a prenosi eKapija. Tražena su za rešavanje mnogih problema – visokog pritiska, anemije, holesterola, astme i slično, kao i za jačanje imuniteta. Najbolja su ona u svežem stanju, ali su dobra i kao kuvana i pržena.

Aleksandar Vukašinović, vlasnik farme japanskih prepelica Prepa iz Bajine Bašte, u ovaj posao ušao je pre nešto više od godinu dana, sasvim slučajno. Mlađi sin je imao astmu, naručili su prvu količinu jaja za inkubator i tako krenuli sa proizvodnjom. Sada je u posao uključena cela porodica.

Prema njegovim rečima, početna minimalna ulaganja u ovaj biznisu su do 1.000 evra a uz dobar rad i marljivost investicija se isplati već posle šest meseci. Posebno se isplati u poslednjih godinu dana jer su mnogi građani zbog pandemije korona virusa počeli da rade na jačanju imuniteta, u čemu im značajno pomažu prepeličja jaja. Iz tog razloga je prošle godine prodaja ovih jaja povećana deset puta. 

Samo oplođeno jaje je lekovito

Kada je reč o uzgoju prepelica napominje da nije potreban veliki prostor gde će ptice biti smeštene. Važno je da je dobro izolovan, da ima ventilaciju, kako bi u svakom trenutku imali svež vazduh.

“Temperatura ne bi smela da bude ispod 15 stepeni Celzijusa, i tada prepelice nose svaki dan. Nisu posebno zahtevne, ali im je potrebno posvetiti određeno vreme u toku dana, tj. ujutru, popodne i uveče. Oko njihovog smeštaja ne sme biti velika buka, jer to utiče na nosivost. Hrane se dva puta u toku dana. Uvek moraju imati sveže vode. Klasiraju se u kaveze 4+1 ili 8+2. Jaje je oplođeno samo ako je mužjak sa ženkama i samo takvo je lekovito”, objašnjava Aleksandar Vulašinović.

Farma Prepa trenutno ima 500 prepelica, ali planiraju da povećaju broj ptica i da prošire objekat. Namera ove porodice je i da proizvodi prepeličje meso.

Kada je reč o jajima, mogu se kupiti preko Instagram stranice: farmaprepa, Facebook stranice: Prepelice Bajina Basta, ali i poručiti telefonom.

Aleksandra Kekić

Izvor: eKapija

Foto: Detonator, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar