Home VestiZabava Šta se krije iza “Krik-a”?

Šta se krije iza “Krik-a”?

by bifadmin

Slika “Krik”, najpoznatije delo Edvarda Munka, skenirana je infracrvenim zracima i na njoj je otkrivena poruka o kojoj se dosta diskutovalo, ali je sada potvrđeno ko ju je napisao.

Naime, prilikom skeniranja naučnici su u gornjem levom uglu otkrili mali, jedva vidljiv natpis: “Ovo je moglo biti naslikano samo od strane ludaka”. Pojedini stručnjaci su tvrdili da je to dopisao neko od vandala ali dobar deo stručne javnosti je smatrao da je u pitanju Munkov rukopis, zato što je i sam umetnik imao određenih problema.

Ovaj natpis je dalje testirao Nacionalni muzej Norveške i utvrđeno je da je autor slike zapravo i autor sporne rečenice.

“Krik” inače od svoje “premijere” izaziva kontroverze. Deo javnosti je kritikovao sliku zbog negativnih osećaja koje izaziva, tvrdeći da umetnik nije bio u najboljem mentalnom stanju kada ju je naslikao. U prilog toj tvrdnji isticali su i istoriju depresije u njegovoj porodici, kao i Munkov dokumentovani nervni slom 1908. godine.

Ni on sam nije krio svoje osećaje, pa je često umeo da kaže da bi bez osećaja anksioznosti bio poput “broda berz kormilara”.

Foto: National Gallery of Norway, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar