Home VestiEkonomija Privrednike najviše brine očekivani pad prometa u prvom kvartalu

Privrednike najviše brine očekivani pad prometa u prvom kvartalu

by bifadmin

Privreda Srbije je uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja, očuvala izvoz, investicije i zaposlenost, a održiv trend se u ovim pokazateljima očekuje i u prvom ovogodišnjem tromesečju, pokazalo je najnovije kvartalno istraživanje Privredne komore Srbije „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“.

Privrednike najviše brine očekivani pad prometa u prvom kvartalu, koji je u pojedinim sektorima procenjen i do 59 odsto, a najviše su pogođeni trgovina i prehrambena industrija.

Prema rezultatima ankete koja je obuhvatila 1.054 firme sa više od 240.000 zaposlenih, skoro polovina anketiranih izvoznika se nada nepromenjenom izvozu u prvom kvartalu 2021. u odnosu na kraj prošle godine.

Za razliku od njih, 25 odsto anketiranih očekuje povećanje, odnosno smanjenje izvoznih aktivnosti.

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, 61 odsto realizovalo je izvoz u četvrtom kvartalu 2020. godine, najviše iz hemijske industrije.

Drvna i metalska industrija zapošljavaju

Kada je o zaposlenosti reč, ona je takođe stabilna jer 88 odsto anketiranih firmi nije smanjilo broj zaposlenih u poslednjem kvartalu prošle godine a ne očekuju promenu ni u prva tri meseca ove godine.

Nova zapošljavanja su najzastupljenija u sektorima metalske i drvne industrije dok je broj zaposlenih najviše smanjen u turizmu i saobraćaju.

Skoro polovina privrednika investirala

Investiciona aktivnost bi se mogla oceniti kao relativno dobra jer je u četvrtom kvartalu prošle godine, 48 odsto anketiranih kompanija realizovalo neke investicije, dok u prvom kvartalu ove godine 70 odsto ispitanika planira veći ili isti obim investicija, što je za 19 odsto manje u odnosu na prethodno istraživanje.

Najviše se planira ulaganje u uvoznu opremu i građevinske objekte i zemljište.

Očekuje se pad prometa

Inače, 44 odsto ispitanika očekuje smanjenje prometa u prvom kvartalu, trećina nepromenjeno stanje, a 22 odsto očekuje rast.

Među onima koji očekuju smanjenje prometa je 43 odsto anketiranih iz kategorije velikih preduzeća, kao i 53 odsto među mikropreduzećima.

Kvartalna analiza Privredne komore je pokazala i da je iskorišćenost kapaciteta relativno dobra, što posebno važi za velike sisteme.

Sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja raspolaže 48 odsto anketiranih firmi, za 11 procenata nedostaju sredstva za likvidnost, za 22 odsto sredstva za investicije, a za 19 odsto njih nedostaju sredstva i za investicije i za likvidnost.

Izvor: RTV

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar