Home VestiEkonomija Zaokret na tržištu radne snage: Indijske kompanije zapošljavaju Britance

Zaokret na tržištu radne snage: Indijske kompanije zapošljavaju Britance

by bifadmin

Da se situacija u globalnoj ekonomiji zaista brzo menja pokazuje i najnoviji oglas indijske kompanije Tata Consultancy Services koja zaposlene traži – u Velikoj Britaniji.

U jednom starom vicu (iz vremena dok se humor još opirao političkoj korektnosti) na pitanje šta je britanska tradicionalna hrana nudi se veoma kratak odgovor – indijska. I zaista, indijska hrana je toliko rasprostranjena po Ostrvu da se već može smatrati tradicionalnom na tim prostorima.

To nije slučajno. Indusi su najveća etnička manjina na prostoru Velike Britanije, budući da ih, prema nekim procenama, tamo ima 1,4 miliona, mada je ta brojka zasigurno veća ako se uzmu u obzir i oni čiji radni status nije regulisan, odnosno oni koji tamo rade na crno.

Zato više nikoga ne čudi kada britanske kompanije idu u “lov na talente” u Indiju. Ali, poneku obrvu ipak uspeva da digne podatak da se sada dešava upravo suprotno – jedna indijska kompanija traži kadrove na britanskom tlu.

Naime, Tata Consultancy Services (TCS) želi da tokom ove i naredne godine zaposli 1.500 britanskih tehnoloških stručnjaka, u sklopu svoje odluke da nastavi investiranje u britansku ekonomiju.

Međutim, iza ove najave ne kriju se političke igre već jasna ekonomska računica. Poslovanje indijske kompanije u Britaniji je u poslednjoj deceniji zabeležilo ogroman rast, te je TCS postala jedan od najvećih provajdera IT usluga i servisa.

U međuvremenu je prerasla i u najvećeg regrutera IT talenata. Osim što zapošljava mlade i visokoobrazovane kadrove, ona u svom kolektivu ima i najviše žena (28 odsto) od svih IT kompanija, i, bar prema rečima pojedinih analitičara, nudi dobre radne uslove.

Iza cele ove priče međutim krije se jedna ne tako laskava istina – da živimo u zaista ravnopravnom svetu, ovakve vesti ne bi trebalo nikoga da iznenade.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar