Home VestiEkonomija Prognoze, koje će valute slabiti a koje jačati

Prognoze, koje će valute slabiti a koje jačati

by bifadmin

Većina valuta je podložna slabljenju usled otkupa aktiva od strane centralnih banaka i pada kamatnih stopa.
Tom riziku su izložene čak i tradicionalne valute koje se smatraju sigurnim utočištima, poput japanskog jena i švajcarskog franka, smatra šef odeljenja za analitička istraživanja „Više škole za finansijski menadžment“ Mihail Kogan.

„U kategoriji rezervnih valuta može se reći da preovladava mišljenje da će narednih meseci dolar, u odnosu na druge valute, slabiti. Na primer, konsenzusna prognoza investicionih banaka u pogledu kursa evra u odnosu na dolar predviđa njegov rast do 1,25 ove godine (sada iznosi 1,21)“, rekao je Kogan agenciji ‘Prajm'“, prenosi Sputnjik.
S druge strane, Evropska centralna banka je na kupovinu aktiva potrošila više od Sjedinjenih Američkih Država ako se uzmu u obzir brojke u odnosu na obim BDP-a.

Pored toga, Kogan je rekao da je ekonomija Evrozone pogođena pandemijom virusa korona više od američke, zbog čega smatra da je i evro jedan od potencijalnih kandidata za slabljenje.

Prema rečima eksperta, promene su moguće i kod sigurnih valuta koje rastu tokom rizičnog perioda. Ako ekonomija, kao što se mnogi nadaju, počne aktivno da se oporavlja, sredstva od japanskog jena i švajcarskog franka mogu se prebaciti u rizičnije aktive, kaže on.

Kogan smatra da bi poteškoće mogle da se jave i kod britanske funte, koja bi mogla da padne na neko vreme zbog perspektiva uvođenja negativnih stopa od strane Engleske banke u svetlu Bregzita.

Nasuprot tome, kineski juan i rublja imaju dobre šanse za jačanje, smatra ekspert. Njegov zaključak je da bi ruska valuta mogla da ojača ako se sankcioni rizici ne realizuju, a cene nafte nastave da rastu.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar