Home VestiIT i nauka Pronađen otisak dinosaurusa, za koji bi mogao da odgonetne kako su te životinje hodale

Pronađen otisak dinosaurusa, za koji bi mogao da odgonetne kako su te životinje hodale

by bifadmin

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i verovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara. Devojčica stara četiri godine pronašla je na plaži u zalivu Bendriks, u dolini Glamorgan u Velsu, dobro očuvani otisak dinosaurusa, za koji naučnici veruju da bi mogao da odgonetne kako su te životinje hodale.

Otisak koji je Lili Vilder primetila u januaru, star je 220 miliona godina i bio je sačuvan u blatu.

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i verovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara.

Kustos paleontologije Nacionalnog muzeja Vels Sindi Hovels opisala ga je kao „najbolji primerak ikad pronađen na ovoj plaži“.
Majka devojčice, Sali, objasnila je da su ona i njen otac Ričard otkrili otisak stopala i fotografisali ga, a zatim stupili u kontakt sa stručnjacima, prenosi BBC.

Dinosaurus, koji je ostavio otisak, smatra se „vitkom životinjom“ koja je hodala na dve zadnje noge i aktivno lovila druge male životinje i insekte.

Poznato je da je slične otiske u SAD napravio dinosaurus Coelophisis.

Smatra se da su primerci ranije pronađeni u zalivu Bendriks gmizavci više krokodilskog tipa reptila, a ne od dinosaurusa.

Fosil je izvađen ove nedelje i odnet u Nacionalni muzej u Kardifu, gde će se čuvati.

Dinosaurusi su se prvi put pojavili pre oko 230 miliona godina, a njihovi otisci stopala mogu da rasvetle ranu tačku njihove evolucije, kada su se različite grupe prvi put diverzifikovale.

– Njihova očuvanost može da pomogne naučnicima da saznaju više o stvarnoj strukturi stopala jer je dovoljno jasno da pokaže pojedinačne jastučiće, pa čak i otiske kandži – navodi se u saopštenju Nacionalnog muzeja Velsa.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar