Home VestiEkonomija Rizični, nestabilni bitkoini ne pripadaju portfelju ozbiljnih institucionalnih investitora

Rizični, nestabilni bitkoini ne pripadaju portfelju ozbiljnih institucionalnih investitora

by bifadmin

Nobelovac Nurijel Rubini, najpoznatiji po tačnom predviđanju velike finansijske krize, zbog čega je i zaradio nadimak “doktor Propast”, oštro je kritikovao bitkoin i njegov uticaj na životnu sredinu, u autorskom tekstu objavljenom u Fajnenšel Tajmsu.

„Budući da je osnovna vrednost bitkoina nula i bila bi negativna kada bi se primenio odgovarajući porez na njegovu proizvodnju koja izaziva masovno zagađenje životne sredine, predviđam da će trenutni balon na kraju pući, a sve će završiti kao još jedna propast“, napisao je Rubini.

Nurijel Rubini, profesor ekonomije na Stern biznis školi Univerziteta u Njujorku, već dugo je kritičar kriptovaluta, često nazivajući ovu digitalnu imovinu „shitcoin“. Više puta je tvrdio da bitkoin uopšte ne bi trebalo nazivati valutom.

Rudarenje i obrada kriptovaluta šteti životnoj sredini

Profesor ekonomije veruje da bitkoin „nije obračunska jedinica“, „nije skalabilno sredstvo plaćanja“ i „nije stabilno skladište vrednosti“. Umesto toga tvrdi da je to šema pumpanja i pražnjenja, gde strah od promašaja navodi investitore da spekulišu o sve većem balonu.

Još gore, Rubini kaže da rudarenje i obrada kriptovaluta šteti životnoj sredini. Po tom pitanju postoje dokazi koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

Prema trenutnim procenama, na rudarenje bitkoina svake godine troši se ista količina energije kao što ju je potrošila cela Holandija 2019. godine, pokazuju podaci Univerziteta u Kembridžu i Međunarodne agencije za energiju.

Studija sa Harvarda iz 2020. godine takođe je otkrila da, iako rudarenje kriptovaluta ne „sagoreva planetu“, postoji „scenario u kome bi svaki stvoreni iznos kriptovalute od 1 dolara bio odgovoran za zdravstvenu i klimatsku štetu od 66 centi“.

Rubinijevi stavovi su u suprotnosti sa stavovima rastuće grupe „bitkoin bikova“.

Nakon što je Džim Krejmer, čuveni voditelj CNBC-a, rekao da veruje da je “skoro neodgovorno” da kompanije ne poseduju bitkoine, Rubini je krenuo u napad.

On je domaćina „Ludog novca“ nazvao „totalnim idiotom“ i „liderom navijača“ koji je gazio „s – t novčiće“ u tvitu u kojem je prozvao bivšeg menadžera hedž fonda zbog neprepoznavanja hipotekarne krize iz 2008. godine i podrške onome što on smatra balonom na tržištu kriptovaluta.

„Rizični, nestabilni bitkoini ne pripadaju portfelju ozbiljnih institucionalnih investitora. Mnogi od njegovih podržavalaca su naivci kojima manipuliše vojska insajdera i prodavaca zmijskog ulja”, rekao je Rubini.

“Ilon Mask i Majkl Sejlor mogu da ulože svoju kuću kladeći se na bitkoin. To ne znači da bi i vi trebalo da uradite isto“, dodao je.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Gđa Dijamantes 16. фебруар 2021. - 11:09

Dugoročno, Bitcoin manje šteti okolini.
Sračunajte koliko energije trenutno treba da bi 24h radio bankarski sitem samo: bankomati, serveri, računari u poslovnicama (koji često rade non-stop), štampači, mrežna oprema… itd.

Bitcoin, kada se obradi i poslednje 21.000.000 , neće više trošiti energiju na proivodnju već će biti u optimalnom statusu – obrada i prenos transakcija. Trošiće tek toliko koliko je vašem računaru sada potrebno da čitate ovaj komentar. Ako ne i drastično manje.

Odgovori

Ostavite komentar