Home VestiPolitika i društvo Srbija zauzela 15. mesto na listi država u kojima se dobro govori engleski

Srbija zauzela 15. mesto na listi država u kojima se dobro govori engleski

by bifadmin

Na najnovijoj listi država koje nisu anglosaksonske ali se u njima dobro govori engleski jezik, Srbija je zauzela 15. mesto.

Na čelu liste pod nazivom English Proficiency Index (EPI) nalaze se pretežno evropske zemlje. Prvu poziciju je zauzela Holandija, a slede je Danska, Finska, Švedska, Norveška, Austrija, Portugal, Nemačka, Belgija, Singapur…

U izveštaju koji prati objavljivanje ove liste stoji da se među regionima najviše ističe Skandidavija, čiji stanovnici veoma dobro govore engleski jezik ponajviše zahvaljujući obrazovnom sistemu koji insistira na stvaranju komunikacionih veština. Od dodatne pomoći je, kažu, i svakodnevna izloženost engleskom jeziku i u školi i kod kuće.

Nešto slabije od Skandinavije rangiran je i naš region. Srbija je prethodnih godina na ovoj listi varirala između 16. i 18. pozicije, ali u 2020. je zauzela petnaesto mesto. Od okolnih zemalja iznad nas nalaze se Hrvatska (13) i Mađarska (14).

Najniže na pomenutoj listi nalaze se Tadžikistan, Irak, Oman, Saudijska Arabija, Kirgistan i Ruanda.

Ovi rezultati dobijeni su iz istraživanja koje je sprovedeno u 100 zemalja sveta a kojim je bilo obuhvaćeno 2,2 miliona odraslih osoba.

Izvor: EF

Foto: libellule789, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar