Home VestiIT i nauka Maska za lice koja prevodi govor na strane jezike

Maska za lice koja prevodi govor na strane jezike

by bifadmin

Maske za lice uskoro neće služiti samo za zaštitu od virusa već i za obavljanje telefonskih poziva, ali i kao prevodioci. Na razvoju jedne takve maske upravo radi japanska kompanija Donut Robotics.

Pandemija korona virusa promenila je mnoge naše navike, ali i modne trendove. Sada sve više ljudi traga za interesantno dizajniranim maskama i uklapa njihove boje sa svojom odećom. Pojedini proizvođači u proteklih nekoliko meseci radili su i na razvoju providne maske, kako bi se videlo lice njenih korisnika, kao i biorazgradive maske, namenjene očuvanju životne sredine. Najnoviji trend na tržištu ide još dalje od toga – od maske pravi ličnog prevodioca.

Da, dobro ste pročitali. C-maska japanske kompanije Donut Robotics je povezana sa pametnim telefonom preko blutut konekcije. Pomoću te tehnologije ona može da prevodi upravo izgovorene reči. C-maska takođe nudi mogućnost snimanja, pa i transkribovanja razgovora. Ipak, nemojte se prerano radovati. Ona trenutno može da prevodi samo japanski na osam jezika: engleski, kineski, francuski, korejski, tajlandski, indonežanski, španski i vijetnamski.

To pak nisu njene jedine funkcije. Preko ove maske je moguće i obavljati telefonske pozive. Onda se može koristiti i u razgovoru uživo jer omogućava razgovetniji izgovor, koji je trenutno mnogim nosiocima maski problematičan.

Mana C-maske je što ne štiti od zaraze pa se preporučuje njeno nošenje preko obične zaštitne maske.

Očekuje se da će se naći u prodaji od septembra ove godine.

Foto: Donut Robotics

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar