Home VestiEkonomija Zemlje u razvoju u riziku od daljeg zaostajanja

Zemlje u razvoju u riziku od daljeg zaostajanja

by bifadmin

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva pozvala je razvijene ekonomije da pruže veću pomoć zemljama s niskim prihodima.

Ona je upozorila na pojavu „velike divergencije“ u globalnom rastu, što može da ugrozi stabilnost i da izazove socijalne nemire u godinama koje dolaze.

Georgieva je rekla da je 50 posto zemalja u razvoju u riziku od daljeg zaostajanja, što izaziva zabrinutost u pogledu njihove stabilnosti i potencijalnih socijalnih nemira, prenosi Rojters.

Da bi se izbegli veći problemi potrebno je da bogate zemlje i međunarodne institucije ulože više, dodala je. Takođe je pozvala visoko zadužene zemlje da ne čekaju sa restrukturiranjem duga, ukazujući da je bolje da to urade pre a ne kasnije, i da poboljšaju uslove za rast.

“Prošle godine je glavni fokus bio na “velikom lokdaunu“. Ove godine suočavamo se sa rizikom “velike divergencije““, rekla je Georgieva novinarima tokom video konferencije u petak.

Prema njenim rečima, MMF procenjuje da će se zemlje u razvoju, koje se decenijama približavaju prosečnom globalnom nivou prihoda, ovog puta naći u vrlo teškoj situaciji.

Socijalni nemiri

Pad životnog standarda u zemljama u razvoju, smatra Georgieva, znatno bi otežao da se u ostatku sveta očuva stabilnost i bezbednost.

„Šta predstavlja rizik? Socijalni nemiri. Možete to nazvati gubitkom rasta od jedne decenije. To može biti gubitak od jedne generacije (20-30 godina)“, navela je ona.

Georgieva je rekla da su razvijene ekonomije u proseku potrošile oko 24 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na mere podrške tokom pandemije u poređenju sa 6,0 procenata BDP-a na tržištima u usponu i 2,0 odsto u zemljama s niskim prihodima.

Napomenula je da su aktivnosti s vakcinacijom neujednačene, i da su siromašne zemlje suočene s „ogromnim poteškoćama“.

Samo je jedna zemlja u Africi, Maroko, započela vakcinaciju građana, naglasila je i izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog povećanog mortaliteta u mnogim afričkim državama.

Šefica MMF-a je saopštila da bi ubrzanje vakcinacije moglo da podigne globalnu ekonomiju za 9.000 milijardi dolara do 2025. godine, pri čemu bi 60 posto koristi od toga imale zemlje u razvoju.

Georgieva je rekla da MMF završava periodični pregled dugoročnih potreba za likvidnošću, koji bi mogao da opravda predlog Fonda akcionarima da se poveća iznos specijalnih prava vučenja (SDR), ali nije iznela detalje.

Podsetivši da su MMF-ova sredstva od 250 milijardi dolara SDR-a tokom globalne krize 2009. godine pomogla stabilizaciji svetske ekonomije, Georgieva je konstatovala da je „sadašnja situacija daleko ozbiljnija“.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar