Home VestiEkonomija Beograđanka penziju prima više od 70 godina

Beograđanka penziju prima više od 70 godina

by bifadmin

Više od 320 penzionera u Srbiji penziju prima duže od pet decenija. Najduže poštar zvoni na vrata jedne Beograđanke, koja novac dobija više od 70 godina, tačnije od 1950. Na listi penzionera sa najdužim stažom sledi zatim Kruševljanin, koji dobija invalidsko primanje još od daleke 1951. godine.

Pored navedenih primera, statistika Fonda PIO ukazuje, da kada je reč o najstarijim korisnicima, u ovoj kategoriji na prvom mestu je ubedljivo starosna penzionerka koja trenutno ima 111 godina i rođena je na početku prošlog veka, daleke 1909. Osim njoj, Fond isplaćuje penzije i za još nešto više od 60 stogodišnjaka, odnosno onih koji su rođeni 1920. i ranije.

Kada govorimo o godinama života do kojih se u proseku starosna penzija prima, muškarci i žene su izjednačeni, pa su prema podacima Fonda za 2019, novac iz Fonda PIO u proseku dobijali do navršenih 78 leta.

Po kategorijama osiguranika najdugovečniji su poljoprivrednici, kojima ček stiže do 82. godine kada je reč o muškarcima, odnosno do 81. ženama. Zaposlene pripadnice lepšeg pola gotovo su izjednačene sa jačim polom tako da one novac primaju u proseku do 77, a muškarci do 78 godina. Najkraće penzija stiže na adrese samostalaca, do 75. gospodi, odnosno do 71. damama.

Statistika pokazuje da kada je reč o prosečnom broju godina korišćenja starosne penzije, ono zbog smrti prestaje posle 17 leta kod muškaraca, a kod žena u proseku posle 20 godina. Razvrstano po kategorijama osiguranika, ne postoji značajna razlika između nekadašnjih zaposlenih i poljoprivrednika, ali brojke beleže da jedino samostalci znatno kraće primaju novac od ostalih i da se prosek kreće oko 12 godina.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar