Home VestiEkonomija Dolar skače, evro pada

Dolar skače, evro pada

by bifadmin

Dolar se popeo na jednogodišnji maksimum prema japanskom jenu usled rasta prinosa na američke dužničke hartije, izazvan zabrinutošću da će ubrzanje vakcinacije i ogroman paket fiskalne podrške podstaći inflaciju u SAD.

Jačanju američke valute doprinela je i nervoza tržišnih aktera povodom mogućih posledica od kolapsa hedž fonda Arkegos Kapital, koja je ipak popustila početkom trgovačkog dana na azijskim berzama.

Dolar je u Aziji skočio na rekordnih 110 jena, što je nivo koji nije viđen još od marta prošle godine, izveštava Rojters.

„Zelena novčanica“ je na putu da zabeležei najbolji mesec od kraja 2016. godine, budući da će završetak fiskalne godine u Japanu ovog meseca verovatno uticati na rast tražnje za dolarom jer kompanije treba da svedu poslovne knjige o svojim finansijskim obavezama i potraživanjima.

Prinosi na referentne američke 10-godišnje obveznice porasli su čak na 1,7450 posto u Aziji, približaivši se 14-mesečnom maksimumu od 1,7540 procenata koji je dostignut ranije ovog meseca. Prinos na petogodišnje trezorske zapise popeo se na 0,9170 odsto prvi put od marta 2020.

Veći prinosi čine valutu privlačnijom za investiranje.
Evro se približio najnižem nivou u poslednja četiri i po meseca prema američkoj valuti, na 1,1763 dolara, pri čemu ovog meseca beleži najveći pad od sredine 2019.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke prema korpi rivalskih valuta, oscilirao je oko četvoroipomesečnog maksimuma od 92,964 poena zabeleženog u ponedeljak.

Bitkoin je tokom noći premašio cenu od 58.000 dolara

Na tržištima kripto valuta, bitkoin je tokom noći premašio cenu od 58.000 dolara nakon što je kartičarska kuća Visa saopštila da će omogućiti korišćenje digitalnog novca za finansijske transakcije na svojoj platnoj mreži, što je najnoviji signal rastućeg prihvatanja virtuelnih valuta kao platežnog sredstva.

Najpopularniji svetski token se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trgovao za oko 57.000 američkih dolara, nastavljajući oporavak od prošlonedeljenog pada na 50.360 dolara. Bitkoin je ranije ovog meseca zabeležio istorijski rekordan nivo od 61.781,83 dolara.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar