Home VestiIT i nauka Indija radi na razvoju sopstvenog ekosistema na internetu

Indija radi na razvoju sopstvenog ekosistema na internetu

by bifadmin

Kina je donedavno bila jedna od retkih zemalja sa sopstvenim varijantama popularnih svetskih aplikacija poput Vibera ili WhatsApp-a. Sada je međutim i Indija odlučila da je sledi u tome.

Indija radi na razvoju sopstvenog ekosistema na internetu. Više je razloga za to, međutim jedan od najaktuelnijih su višemesečni sukobi poljoprivrednika i vlasti. Indijska vlast je, smatrajući da se na društvenim mrežama potpiruju sukovi, zahtevala od velikih društvenih mreža da cenzurišu sadržaje koje na njima dele aktivisti. Pošto Facebook i Twitter na to nisu pristali, vlast je u jednom trenutku isključila internet u nekim delovima zemlje.

To je međutim samo povod ali ne i uzrok, budući da Indija već neko vreme radi na jačanju svojih potencijala na internetu. Obrazloženje zvaničnika za izgradnju sopstvenih aplikacija i društvenih mreža je – nacionalni suverenitet na internetu. Slično kao i u Kini, koja ovaj koncept naziva “sajber suverenitetom”. Da podsetimo, Kina umesto globalno poznatih platformi i aplikacija za komunikaciju, ima sopstvene pod imenom Weibo i WeChat.

Indija bi mogla krenuti njenim stazama ali će prvo pokušati zakonski da primora inostrane tehnološke gigante da uklanjaju sadržaje koji se smatraju opasnim i uvredljivim. To bi moglo najviše uticati na Facebook, Twitter i WhatsApp, ali i na kompanije Netflix i Amazon koje omogućavaju striming raznih sadržaja, kao i na onlajn medije.

Istovremeno sa ovim pokušajima, indijske vlasti podstiču korišćenje domaćih aplikacija kao što su mikrobloging platforma Koo ili platforme za video sadržaje poput MX Taka Tak i Moj.

Kao i uvek, mišljenja o ovome su podeljena. Pojedini ruski mediji upozoravaju da internet mora biti bar donekle regulisan kako bi se očuvala politička stabilnost u svetu, podsećajući na nedavne događaje u američkom Kapitolu. S druge strane, zapadni mediji se pozivaju na slobodu govora i informisanja koje su stub demokratije.

Foto: keshavnaidu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar