Home VestiPolitika i društvo Deset godina od nesreće u Fukušimi

Deset godina od nesreće u Fukušimi

by bifadmin

Decenija je prošla od najveće nuklearne nesreće posle Černobilja, a situacija se u Fukušimi još nije u potpunosti normalizovala.

Veoma jak zemljotres pogodio je pacifičku obalu Japana 2011. godine i pokrenuo cunami visok 14 metara koji je izbrisao čitave gradove i usmrtio preko 18.000 osoba.

To je međutim bila samo jedna od mnogobrojnih posledica zemljotresa. Cunami je poplavio i nuklearku u Fukušimi prouzrokovavši veliki bezbednosni problem. Radioaktivna voda iscurela je iz reaktora i širila se po zemljištu i vodi.

Svi smo tada gledali potresne slike iz Japana i saosećali sa građanima ove zemlje, ali ta nesreća je, polako, protekom vremena, pala u zaborav. I zaista, pita li se neko kakva je danas situacija u Fukušimi?

Oprečne informacije o radijaciji

Zona pogođena radijacijom se još uvek nije “vratila na staro”. Te 2011. godine je iz ove prefekture pobeglo skoro pola miliona ljudi, a mnogi od njih su kasnije odlučili da se i ne vraćaju, jer će, prema saopštenjima zvaničnika, rad na saniranju ove nesreće trajati 40-tak godina.

U nekim mestima danas normalno žive ljudi, ali značajno manji broj njih nego ranije. Još uvek je nekoliko gradova zatvoreno, jer stručnjaci rade na njihovom “čišćenju”. Ti radovi će potrajati jer nema dovoljno kadrova koji bi se bavili uklanjanjem nuklearnog otpada, a pre svega vode, koja se meri u milionima tona.

Ipak, zvaničnici misle da će cela ova prefektura jednog dana biti dobro mesto za život. Prema poslednjim analizama, podzemne vode nisu značajno kontaminirane, a prema nedavnom izveštaju Ujedinjenih nacija, zdravlje lokalnog stanovništva nije ugroženo, bar ne radijacijom. Međutim, iz Grinpisa kažu da okolina nuklearke još nije dovoljno dekontaminirana, i da su oni koji žive u njenoj okolini ipak izloženi radijaciji, posebno ako su godinama, pa i decenijama, izloženi istom.

Foto: catalania, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar