Home VestiPolitika i društvo Instagram i Facebook najviše korisničkih podataka dele sa nezavisnim kompanijama

Instagram i Facebook najviše korisničkih podataka dele sa nezavisnim kompanijama

by bifadmin

U istraživanju kompanije pCloud, koja se bavi skladištenjem podataka „u oblaku“, Instagram je najinvazivnija aplikacija koju korisnici svakodnevno koriste.

Ta Facebookova aplikacija, prema istraživanju, deli čak 79 odsto ličnih podataka korisnika sa drugim kompanijama, uključujući informacije o kupovinama, lične podatake i istoriju pregledanja.

Takođe koristi 86 odsto podataka kako bi korisnicima prikazivao relevantne oglase u ime drugih i prodao više proizvoda sa Instagrama ili iz Facebook grupa.

Po invazivnosti, prema tom izveštaju, Facebook je na drugom mestu, dok aplikacije Signal, Clubhouse i Netflix ne dele te podatke sa trećim licima ili ih uopšte ne koriste za marketing.

Kompanija pCloud je objedinila podatke na osnovu nove politike privatnosti u Apple App Store-u, a njihova najnovija istraživanja sugerišu da Instagram i Facebook najveći deo korisničkih podataka dele sa nezavisnim kompanijama i masovno ih koriste za svoje marketinške aktivnosti.

„Nije ni čudo što na vašem fidu ima toliko promovisanog sadržaja. Sa više od milijardu aktivnih korisnika mesečno, zabrinjavajuće je da je Instagram središte za deljenje tako velike količine podataka korisnika koji sa tim nisu upoznati“, piše u objavi na blogu kompanije.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar