Home VestiEkonomija Iz Kine stižu upozorenja da zapadna finansijska tržišta prebrzo rastu

Iz Kine stižu upozorenja da zapadna finansijska tržišta prebrzo rastu

by bifadmin

Guo Šićing, čelnik kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, upozorio je da bi se na razvijenim finansijskim tržištima u narednom periodu mogao stvoriti mehur, jer “njihov rast nije u skladu sa rastom realne ekonomije”.

Dodao je i da je za veliki rast američkog i evropskog tržišta ponajviše zaslužna labava monetarna politika. Taj rast je, prema njegovom mišljenju, neutemeljen u realnim ekonomskim indikatorima. A ukoliko dođe do pucanja ovog mehura, rekao je Šićing, to bi osetila i Kina, koja je direktno povezana sa finansijskim tržištima razvijenih zemalja.

Na ovu njegovu izjavu negativno su reagovale azijske berze, zbog straha investitora da se iza nje krije namera Kine da ograniči priliv stranog kapitala.

Da li će se to zaista i desiti saznaćemo u petak, kada će kineski parlament raspravljati o kursu ekonomske politike u narednom periodu i objaviti petogodišnji plan za razvoj privrede.

Ipak, istine radi, treba dodati da je i kinesko finansijsko tržište beležilo brz rast posle oporavka od šoka koji je izazvala pandemija korona virusa. Ono je prošle godine dostiglo najviše nivoe još od krize iz 2008. godine.

Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar