Home VestiEkonomija Malo poznat hedž fond izazvao haos na Volstritu

Malo poznat hedž fond izazvao haos na Volstritu

by bifadmin

Ovako zvuči naslov CNN-ove vesti o iznenadnoj likvidaciji preduzeća „Arhegos kapital“ koje je izazvalo paniku na američkom finansijskom tržištu.

Pomenuti hedž fond je koristio pozajmljeni novac kako bi se kladio na vrednost akcija medija. U ove svrhe je upotrebljavao i različite finansijske derivate tako da je veoma teško proceniti ukupan iznos novca koji je “Arhegos” uložio. O svemu ovome ne bi se ni znalo bez jednog iznenađujućeg saopštenja.

Naime, prošle nedelje je medijski gigant „ViacomCBS“ najavio prodaju svojih akcija u vrednosti od tri milijarde dolara. Do tog trenutka vrednost akcija ove kompanije je konstantno rasla, međutim posle ove objave ona je zabeležila oštar pad.

Tada se “Arhegos” suočio sa zajmodavcima kroz mehanizam zvani margin call. U pitanju je intervencija brokera koji zahteva od investitora da na svoj nalog doda određena novčana sredstva ukoliko su ona pala ispod preciziranog nivoa. Ukoliko on to ne može da plati, broker može u njegovo ime da prodaje akcije. To se zapravo desilo ovom hedž fondu.

Njegovi zajmodavci su preko brokera izvršili margin call. „Goldman Saks“ i „Morgan Stenli“ u petak su hitno prodali akcije. U međuvremenu, investicione banke „Nomura“ i „Kredit Svis“ upozorile su investitore da se suočavaju sa velikim gubicima. Akcije u japanskoj „Nomuri“ pale su za 16%, a u „Kredi Svisu“ za 14%.

Američka Komisija za hartije od vrednosti saopštila je juče da „nadgleda situaciju i da komunicira sa učesnicima na tržištu od prošle nedelje“, dok se širi panika oko mogućeg obima gubitaka zbog prinudne likvidacije fonda Bila Hvanga, inače vlasnika “Arhegosa”.

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar