Home VestiEkonomija NIS u 2020. poslovao sa gubitkom

NIS u 2020. poslovao sa gubitkom

by bifadmin

Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara. Od 2010. do prošle godine naftni gigant je poslovao sa ddobitkom, međutim to se u godini pandemije promenilo.

U saopštenju NIS-a navodi se da je negativan bilans posledica poslovanja u prvoj polovini prethodne godine, a istovremeno kao dobar znak ističu pozitivan rezultat u drugoj polovini. Ipak, kad se podvuče crta, na ukupan bilans je više uticala prva polovina godine.

„I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prošloj godini iznosile su 179,5 milijardi dinara.

Promet NIS-a iznosio je 3,5 miliona tona naftnih derivata, a rast izvoza je bio sedam odsto u odnosu na 2019. godinu.

U 2020. godini NIS je za društveno odgovorne projekte izdvojio više od 290 miliona dinara i obezbedio donacije za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Da podsetimo, u 2019. godini Naftna industrija Srbije je bila najuspešnija kompanija, sa značajno većom dobiti od ostalih.

Foto: paulbr75, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar