Home VestiEkonomija Kako se vakcina kompanije Johnson & Johnson razlikuje od ostalih vakcina?

Kako se vakcina kompanije Johnson & Johnson razlikuje od ostalih vakcina?

by bifadmin

Vakcina kompanije Johnson & Johnson odobrena je po hitnom postupku u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena velika prednost u odnosu na ostale vakcine je to što se daje u jednoj dozi i što može da se drži u frižideru.

Međutim, ona ima i mane u odnosu na svoju konkurenciju. Njena efikasnost je 66 odsto, za razliku od Fajzerove i Modernine čiji procenat efikasnosti je 95 odnosno 94 procenta. To znači da uprkos imunizaciji ovom vakcinom oni koji su je primili imaju relativno značajne izglede da će se zaraziti. Ipak, vakcina sprečava razvoj težeg oblika bolesti u 85 odsto slučajeva, a u 100 odsto slučajeva sprečava smrtni ishod.

Ovo je pokazalo istraživanje sprovedeno na 44.000 ljudi u SAD, Južnoj Africi i Latinskoj Americi. Bitno je napomenuti da je poslednja faza testiranja ove vakcine realizovana u skorije vreme, kada su već svetom harali novi sojevi korona virusa, od kojih se najopasnijim smatra južnoafrički. U toj zemlji, gde je pomenuti soj dominantan, vakcina je imala efikasnost od 57 odsto, za razliku od SAD, gde je bila efikasna u 72 odsto slučajeva.

Inače, Johnson & Johnson je kreirao ovu vakcinu tako što je modifikovao virus obične prehlade unevši u njega deo genetskog koda korona virusa. Funkcioniše tako što po ubrizgavanju vakcine telo prepoznaje pretnju i veoma brzo počinje da proizvodi antitela za borbu protiv nje.

Foto: frolicsomepl, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar