Home VestiEkonomija Poreska identifikovala uplate iz inostranstva za preko 41.000 frilensera

Poreska identifikovala uplate iz inostranstva za preko 41.000 frilensera

by bifadmin

Poreska uprava je do 18. januara identifikovala 41.138 lica koja su iz inostranstva prihodovala putem digitalnih ili frilenserskih platformi, objavio je Centar za istrazivanje javnih politika (CIJP) na svojoj Fejsbuk stranici.

Institucije su tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poslale zbirne podatke o tome koliko je ljudi primalo novac iz inostranstva preko platformi kao što su Upwork, Bibo Global Opportunity, AirBnB, Booking, Payoneer, Skrill, Upwork i World Pay.

CIJP napominje da je Poreska uprava poslala ne samo podatke o digitalnim platformama na kojima frilenseri rade, već i o onima preko kojih se isplaćuje novac ili izdaju nekretnine.

Osim toga, pitanje je koliko je frilensera obuhvaćeno ovim podatkom, jer Upwork je platforma na kojoj frilenseri rade, a Payonner je servis preko koga s te platforme mogu da povlače zarađeni novac. Takođe na spisku se ne nalazi PayPal, iako su brojni frilenseri upravo putem ove platforme primali novac.

„Budući da smo tražili samo podatke o digitalnim platformama na kojima frilenseri rade, ovo baš i nije odgovor kojem smo se nadali. Da ne bude zabune, sudeći po rešenjima o naplati zaostalog poreza koje su pokazali Udruženje radnika na internetu, Startit i Netokracija Srbija, Poreska uprava sasvim dobro razlikuju ove vrste platformi, ali možda nema kada da ih prebrojava, jer se bavi slanjem novih rešenja“, navodi se u objavi Centra za istraživanje javnih politika.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar