Home VestiEkonomija Poslodavci predlažu nove mere za borbu protiv krize, poput smanjenja PDV-a

Poslodavci predlažu nove mere za borbu protiv krize, poput smanjenja PDV-a

by bifadmin

Unija poslodavaca Srbije (UPS) juče je od Vlade Srbije zatražila dodatne olakšice za privredu u vreme pandemije korona virusa.

Predsednik Izvršnog odbora UPS Andreja Brkić kritikovao je dosadašnji rad Kriznog štaba, rečima da su njegove mere delovale nejasno i dvosmisleno, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovanja firmi.

Zato je, smatra on, neophodno da se Vlada kroz redovne konsultacije osloni na podršku tela u kojima aktivno učestvuje, kao što je Socijalno-ekonomski savet, u kome privreda i poslodavci mogu da pomognu konkretnim rešenjima, velikim poznavanjem svakodnevne prakse u poslovanju domaćih firmi.

Šta predlaže UPS?

Neki od predloga mere koje je UPS predložio Vladi jesu smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 odsto u delatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i oslobađanje plaćanja poreza na dobit u najugroženijim sektorima kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad.

Zatraženo je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen, odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje.

Na spisku predloženih mera je i obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou i oslobađanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini, taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

Izvor: Danas

Foto: qimono, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar