Home VestiEkonomija Očekuju se nove sankcije EU i SAD usmerene ka pojedinim ruskim državljanima

Očekuju se nove sankcije EU i SAD usmerene ka pojedinim ruskim državljanima

by bifadmin

EU i SAD bi mogle uskoro Rusiji uvesti koordinisane sankcije zbog trovanja tamošnjeg lidera opozicije Alekseja Navaljnog, za koje se sumnja da je izvršeno uz prećutnu saglasnost vlasti, a možda čak i nešto gore.

Da podsetimo, ruski opozicionar je prilikom jednog putovanja popio čaj u kome se, kako je kasnije utvrđeno, nalazio novičok, hemijsko oružje koje koristi ruska Služba za likvidaciju svojih neprijatelja ili svedoka. Pre tri godine novičokom su u Velikoj Britaniji otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, a ista sudbina zadesila je i još nekoliko ljudi širom Evrope, poput bugarskog trgovca oružjem koji je svoju robu prodavao Ukrajini.

Kako piše NBC News, to je međutim samo povod, a razloga za američke sankcije je više – sve aktivnosti preduzete protiv Navaljnog pa i njegovo skorašnje hapšenje, mešanje u američke izbore, hakovanje američkih državnih tela i agencija i puštanje podataka iz njih, i navodno nuđenje nagrada tabilanima u Avganistanu za ubijanje američkih vojnika.

Evropska unija je pak u oktobru preduzela akcije zbog trovanja Navaljnog, zabranivši putovanja i zamrznuvši imovinu šest Rusa koji se sumnjiče za saučesništvo u ovom nedelu, a sada se očekuju i nove sankcije, protiv četiri visoka funkcionera u bezbednosnom i pravosudnom sektoru, koje bi trebalo da budu usvojene ove nedelje. One će biti usaglašene sa američkim sankcijama, što se smatra važnim političkim događajem jer predstavlja jasan raskorak sa Trampovom politikom prema Rusiji.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar