Home VestiIT i nauka Uskoro bi se i kubanska vakcina mogla naći na tržištu

Uskoro bi se i kubanska vakcina mogla naći na tržištu

by bifadmin

Kuba upravo ulazi u završnu fazu testiranja svoje vakcine protiv Kovida-19 pod nazivom Soberana 2. Prima se u dve doze, sadrži samo delove virusa a ne ceo virus, i ne zahteva čuvanje na niskim temperaturama kao neke druge vakcine.

I ova vakcina, kao i mnoge konkurentske, oslanja se na spajk protein korona virusa. Taj protein se za njene potrebe gaji u ćelijama jajnika kineskih hrčaka. Kuba će navodno sa ovim načinom proizvodnje vakcina imati proizvodni kapacitet od 100 miliona doza. Deo će praviti za sopstvene potrebe a deo za izvoz. Već imaju neka dogovorena izvozna tržišta – Vijetnam, Venecuelu i Iran.

Testiranje na zdravstvenim radnicima

Međutim, vakcina još nije registrovana. Da bi došla do toga treba da se završi poslednja faza testiranja, koja počinje u ponedeljak. Tada će ova zemlja, u sklopu treće faze testiranja, započeti vakcinaciju 150.000 najizloženijih zdravstvenih radnika. Sve ovo se dešava, kako navode zvaničnici, usled velikog rasta broja zaraženih. Ipak, kada se poredi sa nama taj rast nije tako veliki – zemlja od 11 miliona stanovnika svaki dan beleži između 600 i 1.000 novozaraženih. Od početka pandemije je imala 65.000 obolelih i 387 smrti.

Uprkos, u poređenju sa ostalim zemljama, relativno malom procentu obolelih i preminulih, ova zemlja veoma ozbiljno radi na razvoju vakcina. Prva vakcina koja je otpočela klinička testiranja je već pomenuta Soberana 2. Kroz dosadašnje faze testiranja se, kažu vlasti, pokazalo da je vakcina bezbedna, te će sada njom biti imunizovane osobe koje su u najvećem riziku od zaražavanja. U prethodnoj fazi ispitivanja Soberana 2 testirana na 44.000 dobrovoljaca.

Kuba, iako do nedavno skroz “odsečena” od sveta, svuda je poznata po dobrom i svima dostupnom zdravstvu ali i po razvoju i izvozu vakcina.

Za sada ima nekoliko kandidata i među vakcinama za borbu protiv Kovida-19, a najozbiljniji su pomenuta vakcina Soberana 2 i Abdala, još jedna koja se nalazi u poslednjim fazama ispitivanja. Kuba međutim razvija ukupno pet vakcina kojima planira da do kraja ove godine vakciniše celu svoju populaciju.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar