Home VestiPolitika i društvo Koje neželjene reakcije na vakcine su do sada evidentirane u Srbiji

Koje neželjene reakcije na vakcine su do sada evidentirane u Srbiji

by bifadmin

Od ukupno 1.300.000 građana Srbije koji u se do sada vakcinisali, najveći broj je primio kinesku vakcinu. Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva do sada je kod sve četiri vakcine koje su dostupne u Srbiji, registrovano ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija. Od toga su samo u četiri slučaja ispoljeni teži simptomi koji su zahtevali hospitalizaciju, ali kako kažu u Agenciji, bez dugotrajnijih posledica.

U Srbiji je, prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, do 19. marta vakcinisano nešto manje od 1.300.000 ljudi. Od tog broja je revakcinisana 825.981 osoba.

Najviše građana Srbije, njih 936.813, primilo je kinesku Sinofarm vakcinu. Američko-nemačkom vakcinom Fajzer/Bajontek imunizovano je 129.578 građana Srbije, dok je rusku Sputnjik V primilo 111.553 ljudi. Antikovid vakcinom britansko-švedske farmaceutske kompanije Astrazeneka, vakcinisano je 105.693 građana.

Bez teških reakcija na vakcinu Astra-Zeneke

Kako je izjavio za RTS Pavle Zelić, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), do sada je u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije. Zelić je istakao da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema vakcine Astra-Zeneke.

„Dvesta neželjenih reakcija se odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarmovu, 118 na rusku i 82 na Astra-Zenekinu. U dva slučaja nismo mogli da definišemo koja je vakcina u pitanju“, rekao je Zelić. Dodao je da su se neželjene reakcije menifestovale u vidu bola na mestu gde je pacijent vakcinisan, otoka, povišene temperature i glavobolje.

Objasnio je da se neželjene reakcije na vakcine pre svega prijavljuju zdravstvenim radnicima, ali i da sami pacijenti mogu prijaviti probleme Institutu „Batut“, institutima za javno zdravlje, kao i direktno Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Neželjene reakcije i rizik od virusa ne mogu se porediti

Prema njegovim rečima, do sada su evidentirane samo četiri teže neželjene rekacije zbog kojih su građani hospitalizovani, ali nije bilo dugotrajnijih posledica.

“Kada uporedimo sve ove neželjene reakcije, one se ne mogu staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove Kovid-19. Kada pratimo situaciju na lokalnom, evropskom i na svetskom nivou, bezbednost je izuzetno visoka i to je ono što nas posebno raduje jer možemo da prenesemo poruku građanima da su vakcine zaista bezbedne ne samo zato što smo do te procene došli u kliničkim istraživanjima, već i u realnom životu“, istakao je Zelić.

Foto: Elchinator, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar