Home VestiEkonomija Banke neće pojeftiniti usluge, dok ne vide leđa klijentu

Banke neće pojeftiniti usluge, dok ne vide leđa klijentu

by bifadmin

Novi cenovnici bankarskih usluga pokrenuli su mnogo reakcija u javnosti. Mada se priča o novim cenovnicima bankarskih usluga provlači u javnosti još od Nove godine, u naročitom fokusu je tokom poslednjih mesec dana.

Građani postavljaju pitanje da li banke imaju pravo da ovo rade, a odgovor je kratko i jasno – da, imaju. Svaka prodavnica ima pravo da podigne svoje cene. A banka je upravo to – prodavnica novca.

Obaveštenja o poskupljenju koja ovom prilikom dobijamo od banke su njihova obaveza, pošto mi, kao građani, imamo ugovor sa bankama. To što moraju da nas obaveste o poskupljenjima (ili nekoj drugoj promeni u poslovnoj politici u delu koji se tiče građana) je jedino što banke moraju da urade u ovoj situaciji. To isto obaveštenje može za nas građane da bude poziv na akciju. Da li će ta akcija biti, kao što je češće u Srbiji, samo psovka sebi u bradu ili otkaz saradnje banci – to je samo naš izbor i odluka.

Banke šalju nove cenovnike na 50 strana

U Srbiji je lako biti banka, jer naši građani retko mare za novce. Ni kad su naši sopstveni (čuvena rečenica „zadrži kusur“), još manje kad su tuđi. Da li je to pogrešno ili ne – teško je reći. Pogrešno je kad neko drugi pokušava da nam izvuče naš novac, a činjenica je da ne možemo da funkcionišemo tako da nas se ne tiče kad nam neko izvlači novac.
Možda je malo nekorektno i to što nam banke šalju nove cenovnike na 50 strana, koje gotovo izvesno niko neće imati vremena da čita. Opet, to se vezuje i za to što nema konkretne akcije i komunikacije sa strane nas, koji smo klijenti banaka.

Ovde treba dodati i naše nasleđe, po kome se sve banke tretiraju jednako. Realnost je ipak da su banke danas profilisane i imaju svoje ciljne grupe klijenata, pa samim tim različite pakete usluga i cene za te pakete. Teško je izboriti bitku protiv svih tih kombinacija cena. Međutim, bitka se dobija kada mi sami organizujemo naš budžet i kada znamo koliko tačno mesečno možemo da izdvojimo za bankarske usluge, pa prema tome se odlučimo za paket usluga i banku.

Ako na nešto možemo da računamo to su poskupljenja svega i zauvek. Pa tako i banaka. Neće biti pojeftinjenja dok banke ne vide leđa klijentu. Kao što smo naglasili, svaki prodavnica može da poskupi proizvod koji prodaje, pa tako i banka.

Izvor: Kamatica.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar