Home Vesti Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo

Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo

by bifadmin

Gotovo da nema osobe koja ne voli krompir spremljen na bilo koji način. Da li je u vidu pirea, pečen u rerni ili samo „pomfrit“, ovo povrće mnogima je na trpezi bar nekoliko puta nedeljno. A da li ste znali da ga je u Srbiju doneo Dositej Obradović? Naime, pošavši iz Zemuna o Karađorđevu ustaničku državu, Dositej je sa sobom poneo i džak krompira. To povrće pokazalo se kao izuzetno hranjivo, skoro uvek je uspevalo i širom Evrope već se pokazalo kao dobar način da se reši glad, pa je Dositej verovatno mislio da će dobro doći i Srbima.

„Međutim, ovde su ga dočekali na nož! O krompiru su se pričale strašne stvari, nazivali su ga i ‘đavoljom biljkom’ i niko nije hteo ‘ni za živu glavu’ da ga proba uključujući i političare, ‘popečitelje’ kojima je Dositej prvo pokazao ovo povrće“, rekla je za B92.net Aleksandra Bogdanović, autor knjige „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave“.
Kako je objasnila, tek nakon što je sam, pred njima, pojeo bareni krompir i neki drugi ministri su se osmelili da ga probaju i, iako je u narodu još decenijama postojao otpor, tako je ovo povrće stiglo u Srbiju.

Krompir se odlično primio

„Na tu temu, neko je zabeležio i duhovit aforizam – ‘Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo. U narodu, krompir se odlično primio'“, rekla je Bogdanović.

Inače, pre nekoliko godina, medije su danima punile vesti u kojima se navodi da je srpskim đacima najveću glavobolju na kombinovanom testu zadao upravo Dositej Obradović. Kako se pokazalo, učenicima je teško išlo prepoznavanje ličnosti sa fotografija. Ovoga puta „problem“ im je napravila fotografija Dositeja Obradovića.

Naime, tada se od osmaka se tražilo da napišu na kojim kontinentima se prostiralo Osmansko carstvo, da se prisete lekcije o ćelijama, ali i da prepoznaju Dositeja na fotografiji. Upravo u njegovom liku mali maturanti su videli: Luja XIV, Džejmsa Vata, Tomasa Edisona, Džordža Vašingtona, pa čak i Cezara, Van Goga i Kristofera Kolumba.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar