Home VestiEkonomija Hrana za hajkere novi biznis u prehrambenoj industriji Srbije

Hrana za hajkere novi biznis u prehrambenoj industriji Srbije

by bifadmin

Maratonac i zaljubljenik u prirodu Zoran Vukelić pokrenuo je u Zemunu proizvodnju obroka za hajkere. U kompaniji „HikingFood“ se priprema posebna hrana za planinare koja im daje energiju za osvajanje najtežih planinskih vrhova sveta.

To je prepoznala i Privredna komora Srbije koja prenosi njegovu poslovnu priču. Vukelić je naime, inspirisan životnim navikama plemena Tarahumara iz Meksika, koji sebe nazivaju Raramuri – trkači, primetio da oni trčeći prelaze velike distance a izdržljivost duguju specifičnoj ishrani. Tako se kod njega rodila ideja za „Fibro“. Ova visokokalorična hrana upakovana je u jednu grickalicu, obrok od 55 grama sa 200 kalorija.

Proizvodnju u Srbiji počeo je na inicijativu prijatelja, nakon nedavnog povratka iz Londona gde je živeo.

Srbija na svetskoj mapi

Ništa slično do pre samo nekoliko meseci nije postojalo kod nas, kao ni u većini evropskih zemalja. Osnivanjem kompanije „HikingFood“ u Zemunu, Zoran je našu zemlju stavio u grupu tek nekoliko država koje proizvode ove specifične obroke za ljubitelje prirode.

„U početku, proizvod se prodavao na više od 40 mesta u Londonu i okolini“, a nova faza u kompaniji na čijem je čelu, nastupila je kada iz privatnih razloga napušta Veliku Britaniju i vraća se u Srbiju, gde iznova pokreće posao.

Koliko je autdor industrija velika, ilustruju podaci da je po obimu poslovanja i broju zaposlenih samo u SAD, odavno pretekla finansijski, automobilski i farmaceutski sektor.

Da je pokretanjem proizvodnje specijalne hrane za planinare u Zemunu Srbija postala jedna od nekoliko zemalja u svetu u kojoj se prati moderan trend razvoja ovih proizvoda, potvrđuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

„Iako se epicentar razvoja ove industrije nalazi u Americi, Evropa nipošto ne zaostaje. U pojedinim sektorima vrlo uspešno konkuriše kompanijama sa one strane Atlantika. Ono gde Evropa definitivno zaostaje za Amerikom jeste najnoviji trend razvoja i proizvodnje hrane za hajkere“, objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja.

Brojke pokazuju da autdor industrija beleži stalni rast i da je pretekla sektor energenata u SAD. Samo u 2019. godini, ova industrija zabeležila je u Americi priliv od 887 milijardi dolara i obezbedila redovne plate za 7,9 miliona ljudi.

Izvor: PKS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar