Home VestiEkonomija Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla za 18,3 odsto

Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla za 18,3 odsto

by bifadmin

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine porasla za 18,3 odsto u odnosu na prošlogodišnje rezultate, neznatno promašivši prognoziranih 19 procenata, saopštio je tamošnji Biro za statistiku.

Da je industrija rasla nešto više, BDP ove zemlje bi uspeo da postigne predviđeni rast od 19 odsto, ali to nije bio slučaj. Industrijska proizvodnja je rasla 14,1 odsto, što je za tri procenta manje od očekivanog. Ipak, neki drugi sektori su izvukli situaciju. Tako je trgovina porasla više nego što je prognozirano – čak 34,2 odsto.

Nezaposlenost je u martu iznosila 5,3 odsto, ali zabrinjava veliki broj mladih koji ne uspevaju da nađu radno mesto. Stopa nezaposlenosti među populacijom koja ima između 16 i 24 godine iznosi čak 13,6 odsto. S druge strane, Kina, kao i mnoge druge zemlje, istovremeno muku muči sa nestašicom kvalifikovane radne snage u određenim delatnostima.

Ukoliko ekonomija nastavi da raste taj deficit kadrova će biti samo izraženiji. Međutim, iako ovi podaci o rastu BDP-a na prvi pogled deluju veoma ohrabrujuće, kineski rast zapravo i nije tako stabilan. Kada se rast iz prvog kvartala 2021. uporedi sa onim iz poslednja tri meseca prošle godine, vidi se da je on iznosio samo 0,6 odsto. To je zapravo usporavanje jer je u poslednjem kvartalu 2020. kineski BDP porastao za 2,6 odsto. I tada je rastu najviše doprinela industrijska proizvodnja, koja je ovaj put omanula.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar