Home VestiEkonomija Na tržištu je toliko „mehura“ pred pucanjem da liči na jednu penu

Na tržištu je toliko „mehura“ pred pucanjem da liči na jednu penu

by bifadmin

Investitori preuzimaju previše rizika, a na tržištu je toliko „mehura“ pred pucanjem da liči na jednu penu.

Nurijel Rubini, ekonomista poznat pod nadimkom Dr. Propast zbog svojih pesimističnih stavova o tržištu, rekao je da su tržišta „izuzetno mehurasta“ i da učesnici „previše rizikuju“.

– U situaciji smo kada su finansijska tržišta izuzetno „penasta“. U naprednim ekonomijama imamo ili nulte stope ili negativne stope. I vidimo široku penu, mehuriće, preuzimanje rizika…“ naveo je on.

Rubini je primetio da berza kreće ciklično prilagođenim odnosima PE „koje nismo videli od 1999. ili 2000. godine kada je došlo do pucanja balona“.
On misli da je sada balon vidiljv na kriptovalutama i hedž fondovima.

Na pitanje šta bi moglo da inicijalna kapisla koja bi dovela do toga da taj balon pukne na nekom od tržišta, Rubini je istakao da eksperiment FED-a i Ministarstva finansija masovnih fiskalnih i monetarnih posticaja može dovesti to toga da se ekonomija pregreje.

Nizovi negativnih šokova u ponudi

Ekonomista je rekao da ako prinos na desetogodišnje obveznice poraste iznad 2% do kraja godine, to bi prouzrokovalo rast stvarnih prinosa, i mogao bi da bude „šok koji zapravo pogađa tržišta kapitala u SAD-u i globalno“.
Rubini je takođe rekao da bi u naredne dve ili tri godine mogli da se vide „nizovi negativnih šokova u ponudi“ koji bi mogli da dovedu do „inflacije, a zatim i stagflacije“.

Profesor iz Njujorškog univerziteta primetio je da tenzije između SAD-a i Kine, „deglobalizacija“ i starenje stanovništva u naprednim ekonomijama mogu „smanjiti potencijalni rast“ i „povećati troškove proizvodnje“, što dovodi do porasta inflacije „znatno iznad ciljeva centralnih banaka. “

On dalje tvrdi da bi visok nivo privatnog i javnog duga doveo do „finansijskog kraha“ ako bi to učinili.

On je komentarisao i nedavnu propast fonda Archegos, i naveo da će verovatno još jedna porodična kancelarija eksplodirati s obzirom na preuzimanje rizika na trenutnom tržištu.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar