Home VestiEkonomija Nemačke banke ograničavaju sumu novca na računu i uvode kaznene kamate

Nemačke banke ograničavaju sumu novca na računu i uvode kaznene kamate

by bifadmin

Institut nemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili u proseku najmanje 1.250 evra manje za robu široke potrošnje. To predstavlja veliku rupu u svoti novca koji se obrće u ovoj zemlji: 116 milijardi evra, što je 6,1% manja potrošnja građana nego u 2019. i to je najveći pad u poslednjih 70 godina.

Kako DW navodi, za vreme euro-krize 2008/2009. ekonomisti su Nemačkoj predviđali mnogo ozbiljniji ekonomski pad ali su se iznenadili. Na sve strane su se čule crne prognoze, ali Nemci su nastavili da kupuju. Ova nacija se nipošto ne može uvrstiti u one koje mnogo troše, ali baš je ta potrošnja uvelike pomoglo čitavoj nemačkoj privredi da prebrodi krizu.

Ušteđevine Nemaca dostižu rekordne iznose. Čak 43% upitanih u anketi ovog Instituta kaže da će štedjeti i dalje – u normalnim okolnostima je to oko 30%. Čak i za najdraži izdatak Nemaca – onaj za odmor – nema planova. Jedva njih 30% kaže da ostavlja koji euro za letovanje, inače ih je oko 50%, piše Deutsche Welle, a prenosi portal Bonitet.

To je problem i za banke, pa su već i neke štedionice počele ograničavati iznos koji je građanima uopšte dozvoljeno da drže na računima, inače moraju da plaćaju kaznene kamate. Granica je u pravilu određena na 100.000 eura, ali već se čuje kako neke banke tu granicu žele da smanje na samo 25.000 eura.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar