Home VestiEkonomija Farmeri pregovaraju sa državom, u prodavnicama meso već poskupelo

Farmeri pregovaraju sa državom, u prodavnicama meso već poskupelo

by bifadmin

Meso je u srpskim prodavnicama ovih dana poskupelo, iako tu informaciju proizvođači zvanično ne potvrđuju.
Povodom cene mesa, farmeri su imali sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa predstavnicima Robnih rezervi, a jedino što se zna sa tog skupa jeste se govorilo o tome da su proizvođači u teškoj situaciji i da se dovodi u pitanje ulazak u novi ciklus uzgoja. Čak ni poskupljenje od 20 odsto koje se pominje, ne garantuje da sanaciju dosadašnjih gubitaka u proizvodnji.

Nenad Budimirović iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije kaže za Danas da „konkretnih najava o poskupljenju nema“, ali da se posle jednog dugog perioda niskih cena tovljenika sada očekuje nekon poskupljenje žive stoke, na koje će verovatno odreagovati i trgovci.

Pad tržišnih cena žive stoke

– Razlog je rast cena žitarica, kukuruza i posebno soje koja je došla na 80 dinara, što je nezapamćeno u poslednjih 20 godina. Drugi razlog je smanjena potrošnja, pa dolazimo u kontradiktornu situaciju da ima mesa, ponuda je dobra ali cene rastu zbog skupljih komponenti za stočnu hranu. Mi smo izvezli dosta kukuruza i sada sa privrednicima koji su u tom biznisu razgovaramo da treba misliti o tome kako stojimo sa zalihama za svoje potrebe – kaže Budimirović i dodaje da je dodatni pritisak na pad tržišnih cena žive stoke u prvom kvartalu prošle godine uticao i nekontrolisani uvoz smrznutog mesa iz Evropske unije, gde su se pojavili viškovi jer je Kina prestala da uvozi zbog pojave svinjske kuge.

Dodaje da može da se očekuje i intervencija iz Robnih rezervi, takve inicijative stočara bile su prisutne u razgovorima u Ministarstvu, ali naglašava da bez obzira na to koliko se država uključi, to nije sistemsko rešenje već „gašenje požara“ iako je i to bolje nego da se ništa ne preduzme.

– Ukoliko Robne rezerve budu intervenisale, to neće biti u „živom“ novcu koji je farmerima i ratarima sada najpotrebniji jer ide vreme setve i poljskih radova, već se radi o otkupu kukuruza i u tom slučaju najbolje bi bilo kada bi se on plasirao u tov stoke. Ali, pitanje je da li će posle ovakvih oscilacija sa cenama neko da se odluči da uđe u novu turu proizvodnje – kaže Budimirović.

„Trgovci će se snaći“

On ne očekuje zbog tih problema nestašicu mesa na tržištu, jer „trgovci će se snaći“, ali kaže da je cilj očuvati domaću proizvodnju, proizvesti dovoljno za svoje potrebe i za tržne viškove, što će se ovakvim radom teško ostvariti. Ističe i da treba razmišljati o bilansima kukuruza, šta se očekuje u julu ili avgustu a veruje i da bi se situacija malo mogla popraviti nakon popuštanja mera za suzbijanje pandemije, jer bi rad ugostiteljskih i turističkih objekata malo mogao da povuče potrošnju i tražnju.

Predrag Božin iz poljoprivrednog dobra Kamendin koje ima zaokružen proces od ratarske proizvodnje, farme svinja i junadi do klanice i maloprodaje, potvrđuje da teška situacija potiče pre svega od rasta cena komponenti za ishranu stoke.

– Te sirovine su jako poskupele i proizvodna cena mnogo je veća nego prodajna kada je reč o živoj stoci, u nekim slučajevima razlika je i 40 i 50 dinara po kilogramu. Do skoro su tovljenike prodavali po 110, 115 dinara za kilogram, a u proizvodnji ih to košta i do 160, pa farmeri sada ne posluju sa „pozitivnom nulom“, nego sa velikim gubicima i mnogi od njih će propasti. Kod junetine je situacija nešto povoljnija iako je već godinu i po proizvodna cena veća od prodajne, ali se to donekle „pegla“ preko državnih subvencija – kaže Božin i dodaje da bi intervencija preko Robnih rezervi puno značila proizvođačima.

Najugroženiji su mali proizvođači

Prema njegovim rečima, rast cena proizvodnje odraziće se i u maloprodaji, ali klaničari pokušavaju to da ublaže jer su i sami svesni kupovne moći stanovništva. Kaže da klanična industrija nekako izdržava ali farme više ne mogu, a najugroženiji su mali proizvođači, mnogi od njih će propasti. Čak i kada se cene podignu, oni neće moći da obnove proizvodnju pa je moguće da će u ponudi biti manje svežeg mesa, što će se opet odraziti i na cenu, zaključuje Božin.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar